Persze, megszoktuk, hogy a kálváriák mindig valami dombra visznek fel, na, aztán ott a domb tetején meg áll a feszület vagy egy kápolna, és így komplett az egész keresztút. De hát a nyóckerben nem volt domb, itt kineveztek egy lapályt erre a célra, volt a kálvária, aztán bevezetett egy Golgota-kápolnába.
De később ezt kinőtték, a Rezső téren felépült a birodalmi méretű Magyarok Nagyasszonya nevű, bazilikaszerű templom, a kálvária sorsa meg ettől kezdve tragikussá vált. Jött a háború, belepusztított. A szocialisták lerombolták a maradék kis kápolnát, hát sok baj esett errefelé. A régi kálvária darabjai ide meg oda kerültek, egyes stációk beépültek máshol más falakba, más emlékművekbe. Most meg jött egy központi akarat, hogy legyen rá pénz, új park épült, helyreállították, újrafaragtatták a stációkat, a kápolna helyére egy jókora kettőskereszt települt. Hát, hogy a kettőskereszt meg a kálvária. . . . de nem baj, szépen megcsinálták a parkot, van elkerített játszótér is, kertészetileg is gondozott az egész, amikor arra sétáltam, nagylétszámú roma családok heverésztek itt-ott a füvön, amúgy béke van, harmónia és nyugalom.