Kicsit olyan járt is, meg járatlan utak is, kicsit meg céltalan parkerdő. Két fura feketeruhás fickóval találkoztam a dzsungelben, tőlük kérdeztem, hogy merre is van, mi is ez az olimpiai park? Aztán az egyiknek beütött, hogy ja, hát persze, azok a nagyobb kavicsok azok, arra. . . és viszonylag kevés bolyongás után meg is találtam, nem is egyet, kettőt, állítólag több is van, a térkép úgy jelöli az egyiket, hogy a Los Angeles-i olimpia, a másikat meg úgy, hogy a moszkvai. . . nahát ezek itt talán a politikai régmúlt olimpiáinak sírkövei és még halálukban sem tudnak egyesülni egymással. Ha bárki nem tudná: történt ugyanis, hogy Moszkva, elsőként a szocialista országok közül elnyerte az olimpia rendezési jogát, viszont a szovjetek éppen azidőtájt bevonultak Afganisztánba, és ezért a nyugati országok jelentős része bojkottálta ezt az olimpiát, így lett aztán csonka olimpia. A krónikák szerint sok bírói "tévedés" történt a hazai versenyzők javára, doppingvétség meg egyáltalán nem. . . Ez 1980-ban volt. Bosszúból 4 évvel később, az 1984-es Los Angeles-i olimpiát (USA) meg a szocialista országok bojkottálták, köztük mi is, mert akkor is az oroszok csatlósai voltunk. Hiába edzettek, dolgoztak a sportolók négy évig, készülve a Föld legnagyobb megmérettetésére, valami politikai elmebeteg egy tollvonással megvonta tőlük a lehetőséget, hogy az egyik. hol a másik oldalon. Lehet, erről szól ez a park. . . egyébként szép napsütötte tavasz volt ottjártamkor, ebben a parkban az olimpia világbékéjéből háború lett, és érdekes módon találsz is egy világháborús bunkert fent a dombon, ha már háború a tematika. Menj és tekintsd meg! Valami vidám pacifisták befestették és most sokkal jobb képet mutat, mint akkor, amikor lövöldöznek belőle, menj be, próbáld ki, milyen érzés innen osztani a halált, aztán beszorulni ide és itt befejezni a fiatal életedet, valami baromeszmék miatt. Hát, inkább az olimpia,, inkább a nemzetek feletti béke, és el kellene már ásnunk valahol minden nemzeteskedő, hősieskedő idiótát. Talán legyenek inkább hősök az atlétikai stadionban. Mindig, mindenkor.