Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lovas ugratás

Magyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar BudapestMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest a térképen

Kihagyható 2023. áprilisban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. április 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Hauszmann Alajos program keretében a Budavári Palota jelentős rekonstrukciója zajlik az elmúlt években, melynek köszönhetően egyre több régi épület újul meg, és köszön vissza régi pompájában. Ezek közé tartozik a Csikós Udvarban található Királyi Lovarda épülete is, amely a szintén most helyreállított, korábban elbontott neoreneszánsz Stöckl-lépcsőn közelíthető meg a Mátyás-kút, Nemzeti Galéria felől. Ha az Attila út felől érkezünk, a fárasztó lépcsők mellett/helyett akár lifttel is feljuthatunk, a két gyorslift éppen a Lovarda előtt teszi ki a látogatókat.

A Lovardában az a ló "lakott", amelyre IV. Károly a koronázási ceremónia után felült mint újdonsült király 1916-ban. A Lovardát később az udvartartás mellett a spanyol lovasiskola is használta bemutatóhelyként. A Lovarda különösen szépséges, színes üvegablakait Róth Miksa készítette, mindkét hosszú oldalon 6-6 ablak található. A Lovarda épülete kívül-belül megújult. Kívülről több alkalommal is volt szerencsém már megcsodálni, minden irányból körbejártam, viszont bejutni nem volt egyszerű.

Az üzemeltetői kommunikáció szerint szerdától vasárnapi délelőtt 11-13 óra között előzetes regisztráció nélkül szabadon és ingyenesen megtekinthető a Lovarda belső része is. Ez azonban nem volt így, a kapukat a kiírás ellenére zárva találtam 11 óra után is, és nem volt ott senki, akitől információt lehetett volna kérni. A külföldi turisták is értetlenkedve nézegették, mi a helyzet. Rendkívül nagy számban érkeztek csoportok, de ők is csak kívül tudták megtekinteni az épületet. Én közben több helyen próbáltam érdeklődni, tájékozódni, így a Tourinform irodában, a Budapesti Történeti Múzeumban, a budavári biztonsági őröknél, de mindenki csak ide-oda küldözgetett. Végül kb. a 8. embernél megkaptam azt a releváns információt, hogy a Főőrség Bisztróba menjek be, hátha ott tudnak segíteni, mert a Főőrség és a Lovarda közös vezetőség alá került a rendezvények szervezése okán. Így végül a bisztró vezetője több telefon után tudott útba igazítani (nagyon kedves volt tőle, hogy segített, de nyilván ez nem az ő feladata lenne és nem így), miszerint 13 órától lesz látogatható a Lovarda, akkor fogják megnyitni. Közben visszatérve a Lovarda bezárt kapuja előtt ugyanúgy a téves információ szerepelt. Lényeg a lényeg, végül is 13 óra után valóban nyitva volt a kapu, egy biztonsági őr ült csak bent, aki az épület történetéről tájékoztatást nem tudott adni. Be lehetett menni, körbenézni. Nem volt írásos anyag sem kitéve. A bejárattól kb. 2 métert lehetett belépni egy kordonig és így körbenézni, fotózni. Belülről is szép, tágas, de teljesen üres.
Később még az derült ki, hogy vannak havonta fizetős, vezetett vártúrák, melyeknek része a Lovarda bejárása is. A fizetős csoport felmehet a Lovardán belül az emeletre vezető lépcsőn is, és ha az ő programjukkal ütközik vagy egyéb rendezvény (pl. esküvő, fogadás) van, akkor zárva tart a Lovarda az előre meghirdetett - elvileg nyitva - időpontban is a köznép számára.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (15)
Magyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - EgyébMagyar Királyi Lovarda és Csikós Udvar Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - A Mátra felfedezése a legjobb áron
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
92.462 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Piroska Bük, Bükfürd? - Két éjszakás ajánlat
Hotel Piroska Bük, Bükfürd?
66.150 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Wellamarin Zamárdi - Karácsony
Hotel Wellamarin Zamárdi
84.000 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval