Ady Endre és felesége, Boncza Berta 1917 őszén költöztek be a Veress Pálné utca 4-6. szám alatti házba, ahol később, 1977-ben, Ady születésének 100. évfordulóján létrejött a múzeum. A kiállításon megtekinthetőek a költő személyes tárgyai, illetve a látogatók bepillantást nyerhetnek egy olyan századforduló utáni, modern polgári lakásba, amelyhez hasonló ebből a korszakból nem sok maradt fent Budapesten.
Korábban egy szerkesztőség működött az első emeleti lakásban Csinszka apjának, Boncza Miklósnak a vezetésével. Lánya megörökölte a modernnek számító, telefonnal, központi fűtéssel, fürdőszobával, világítással és lifttel ellátott lakást, ahol Adyval élt egészen annak 1919. január 27-én bekövetkezett haláláig.
Kihagyhatatlan 2022. augusztus 30.egyedül járt itt
A múzeumok nem valami népszerű helyek ezen az oldalon, de legalább jeles kolléganőmmel felváltva járjuk őket és mesélünk róluk. Ady Endrét, pontosabban az emlékét meglátogatni sokféleképpen lehet, Nagyváradon, Kalotaszentkirályon, Csucsán, a szép kastélyban, Párizsban, vagy a nemzeti sírkertben vagy itt, utolsó lakásában, a Veres Pálné utcában.
Nem egy fényűző lakás, de fantasztikus, hogy megmaradt,. . . bejutni a házba nem könnyű, 21-es kaputelefon de nyomogattam párszor, teljesen eredménytelenül. Azután felhívtam egy megadott telefonszámot, ahol a hölgy azt mondta, hogy nyomogassam a kaputelefont. . . és végre jött egy fiatalember, aki kinyitotta belülről a kaput és bejutottam. Az első emelet az itt kettő, annyit kell felmenni, bár lehetet volna lifttel is. De ki tudja ki mindenki nyomán járok itt? Ismerve Ady baráti körét. . . Fent nagyon kedvesen fogadtak, nem sok látogató járhat erre. megbeszéltük a jegyet, a fényképezést, aztán mehettem bátran körbe, több szoba, és még egy fürdőszoba is, van berendezve a költő korának megfelelően. Szerintem egy fél órát andalogtam ott, közben kérdezgettem is, meg meséltek nekem, De meséltek a falak, az ajtók, az ablakok. . . meg a szobákban álló idő is.
Ady és Csinszka ebben a Veres Pálné utcai, kb. 100 m2-es lakásban élt 1917-től a költő haláláig (kevesebb, mint 2 évig). Az egykori lakást Csinszka részletes leírásai és a korbeli fotók alapján valósághűen, részben Adyék eredeti bútoraival vagy azok másolataival rendezték be. Tulajdonképpen egy lakásmúzeumról van szó egy klasszikus pesti bérház 1.
emeletén. Az 500 Ft-os belépő mellé részletes tárlatvezetés és érdekes történetek is "járnak" a lelkes és felkészült muzeológus hölgynek köszönhetően, sőt a néhány fotó elkészítéséhez nem kellett fotójegyet vennem (amely 1000 Ft-ba került volna). Akkoriban egy modern, jól felszerelt lakásnak számított, vezetékes telefonnal, villanyvilágítással, házközponti fűtéssel, fürdőszobával. A konyhát alakították át jegypénztárrá és kvázi fogadó hellyé (kabáttartók, székek vannak itt), innen nyílik a nem látogatható egykori kis cselédszoba. A falon Ady versesköteteinek címlapjai láthatóak bekeretezve. A hallból 3 szoba nyílik, középen a szalon étkezőasztallal, balra Ady szobája, jobbra Csinszkáé. Szépen, gonddal berendezett szobák, valóban megidézik a több mint 100 évvel ezelőtti hangulatot. Az egykori fürdőszoba is megtekinthető, korabeli - nem eredeti - berendezéssel, itt még fával fűtöttek. A látogatás végén egy fotóalbumot is végignézhettem, amelyben Ady leghíresebb és kevéssé ismert fotói szerepelnek.