Alföldi túristák az Aquincumban

Aquincumi Múzeum és Régészeti Park BudapestAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest a térképen

Érdekes 2023. novemberben, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2024. június 17.
Gyerek szülinapon meghívásra Aquincumban, az egykori Alsó-Pannónia székhelyén az ősz melegével és színes faleveleivel.Aquincumot mindenki látta már: elsuhanva,az autó ablakából. És közelebbről?
Ez egy nagyon rendhagyó és ötletes szülinapi program volt, informatív, alapos szakvezetéssel.
Avagy töri óra terepen, elméletben és gyakorlatban is: megismerkedünk Aquincum régi térképével,
épületeivel: két Amfiteátrum, polgárváros, katonaváros. És az elmaradhatatlan ivóvízszállító vezeték rendszer,
amit az autóút között veszünk észre az odaúton, de csak utólag tudjuk meg, hogy mit is láttunk valójában.
A Festőházban egy rómaikori rekonstruált lakóépület belsejével ismerkedtünk meg, színtiszta időutazás: szobák, használati tárgyak, padlófűtés, rómaikori életmódi és ételreceptek.
No, de hogy kerül ide az égett palacsinta illata? A rómaiak olivaolaj égetésével világították a mécsest, amit ha elfújunk,az illatáról az enyhén odakozmált palacsinta jut eszünk, éééés tényleg.
Legvégül egy kis erőpróba a gladiátor iskolában: páros gladiátor harc, ami a gyerekeknél nagyon népszerű volt,de cseppet sem olyan véres, mint hajdanában. A bíró számol, az eredmény élet-halál kérdése:
a vesztes kap-e kegyelmet az elnöki kéztartás alapján. A végén már nemcsak elnökünk van, de egymás mellé ülve okosan megosztják a tisztséget: Akkor én leszek az alelnök! Hogy erre a rómaiak nem gondoltak!
Bezzeg a mi gyerekeink igen. Demokrácia level 2.
Még csak most épül-szépül, bővül a Múzeum, de mi már nagyon várjuk, hogy tüzetesebben is elmerülhessünk ebben a régen letűnt civilizáció emlékeiben es múltjába.
Ez csak a kedvcsináló, bemelegítés volt. Aquincum visszavár. Folytatása következik...
Felhívnám az ókori Rómából érkező kedves utasaink figyelmét, hogy a jelenkori Magyarország végállomáshoz érkeztünk.
Az időutazás véget ért, kérjük szálljanak le.

És mivel másodjára is ellátogattunk újabb élményekkel gyarapodtunk.Ősz végi hosszú hétvégén tűz és Halloween ,az Aquincumban kötünk ki újra:Törtük a fejünket: hova menjünk? Hmmm...
Nincs valami program Aquincumban? De, igen! Samhain Kelta Halloween!! A program délután kezdődött, de mi kifejezetten sötétedésre akartunk menni, hogy még izgalmasabb legyen.
Kicsit szétnéztünk a belső kiállítótérben, tárgyakkal utazunk vissza az ősember korától egészen a római Pannóniáig:pattintott kőeszközök, edények, mozaikpadló, szobrok.
Aztán jön még a java: Kelta tűzpárbaj és tűzjáték.A gyerekeket teljesen lenyűgözi a tűzpárbaj és a harcosok nem is kímélik egymást, csattognak a tüzes fegyverek.
Fényképek (32)
Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - EgyébAquincumi Múzeum és Régészeti Park Budapest - Egyéb

Aquincumi Múzeum és Régészeti Park további értékelései

2022.06.17egyedül
Érdekes
Az ember ne közlekedjen rutinból, nézzen először körül. Ebből is látszik, milyen régen voltam az aquincumi romkertben és múzeumban, hogy simán bepróbálkoztam ott, a vonat töltése mellett, ahol kb. 10 éve még a bejárat volt. Hopp, erre ki volt írva, hogy na, másszon csak tovább a járókelő, kerülje...
2016.03.28gyerekekkel
Az ókori birodalmak története iskoláskorom óta nagyon érdekel, örömteli, hogy országunkban is található számos emlék az egykori Római Birodalom időszakából, még ha nem is olyan gazdagságban és épségben fennmaradt állapotban, mint Olaszország területén. Tác-Gorsium mellett az Aquincumi Múzeum a...
Palace Hotel Hévíz - Szilveszter
Palace Hotel Hévíz