Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tóth Győzőné emlékezete

Barlanglakás Emlékkiállítás BudapestBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. júliusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2023. szeptember 17.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Budafoki Pincejárat keretében látogattunk el ide a barlanglakáshoz, amely csendes zöldövezeti részben a domboldalon található. A barlanglakást szakavatott vezető mutatta be a csoportunknak, előtte egy pohár levendula szörppel, illetve fröccsel is megkínáltak bennünket. A Veréb utcai barlanglakás volt az utolsó itt Budafokon, amiben laktak, Tóth Győzőné Tóth Julianna férjével több mint 50 éven át élt itt férjével, egészen az 1960-as évekig. A számos budafoki barlanglakást tömegesen a II. világháború végén számolták fel, mivel nagyon egészségtelen körülmények között éltek itt a legszegényebb emberek, és sajnos teljesen meg is szüntették őket, csak ez az egy élte túl, és szerencsére így megmaradt emlékhelyként, kiállítóhelyként. Ez egy mesterséges kialakítású mélyudvaros barlanglakás volt, az utcaszintről lépcsőn lehet lejutni a kis udvarba.
A lakórészben többségében az utolsó lakó, tulajdonos eredeti személyes használati tárgyai, berendezései találhatóak meg, majd később fokozatosan bővültek a kiállítási tárgyak a helyi mesterek szerszámaival, pl. ács, esztergályos, földműves, borász, cipész szerszámok is láthatóak. Az egyik szobában egy kis bölcső is látható gyerekjátékokkal.
A felnőtt belépőjegy 1000 Ft-ba került.
Budapesten ez az egyetlen, még fennmaradt és látogatható barlanglakás, azonban vidéken a Mátrában, Noszvajban és Szomolyán is található több is, amit még megőriztek az utókornak.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Barlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom - Extra kedvezmény a Szállásvadász foglalóinak
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom
72.000 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Castello & Thermal Spa Siklós - Két éjszakás ajánlat
Hotel Castello & Thermal Spa Siklós
119.600 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Kapitány Sümeg - Kedvezményes pihenés
Hotel Kapitány Sümeg
107.640 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval