Budavári Palota Szent István-terem Budapest bemutatkozása
A javarészt román stílusjegyeket viselő Szent István-terem a palota déli összekötő szárnyában található. A termet Hauszmann Alajos tervezte, kivitelezésében segítségére volt többek között Strobl Alajos, Thék Endre, Jungfer Gyula. Zsolnay Vilmos porcelángyárában készült a kandalló.
A termet a Nemzeti Hauszmann Program keretében újították fel, a felújítás során az eredeti, Hauszmann-féle állapotot őrizték meg. A megújult Szent István-terem 2021. augusztus 21-én nyitotta meg kapuját. A Budavári Palota csodájaként emlegetett Szent István-termet belépőjegy ellenében, valamint előzetes időpontfoglalással látogathatjátok.
Hát ez egy világszám! Valóban, a magyar iparművészet remekműve, nem túlzás a hangzatos beharangozó. A Budavári Palota épületében a déli összekötő szárnyban (az E és az F épületrész között) található csodás termet 2021. augusztus óta láthatja újra az érdeklődő nagyérdemű, miután a II. világháború során teljesen megsemmisült.
Szintén a Hauszmann Alajos Program keretében újult meg, mint pl. a közeli Lovarda vagy a Főőrség épülete is. A Budapesti Történeti Múzeum főbejárata felől közelítettem meg, de a jegyet a Hunyadi-udvarral szemben lévő Tourinfom kioszkban vásároltam meg elővételben, ugyanis a teremben a látogatók száma korlátozott, talán 30 fő egy idősávban, ha jól értettem. Tehát teljesen külön jegyet kell váltani, a Történeti Múzeumos nem érvényes ide! A 3900 Ft-os felnőtt jegyár elég húzósnak tűnik, de valóban nem mindennapi látvány éri az embert. Pluszban tabletet lehet kapni, ahol részletesen minden látnivalóról meghallgathatjuk az információkat. A terem román stílusban készült, azonban magyaros ornamentikás jegyek is megjelennek. Hauszmann Alajos tervei alapján készült, de mellette a korszak számos hazai "nagyágyú" művésze is dolgozott rajta. pl. Thék Endre, Strobl Alajos, Jungfer Gyula, Zsolnay Vilmos. A terem központi helyén a pirogránit kandalló áll.
Novák Katalin köztársasági elnök beiktatása napján látogattam meg a Budavári Palotában a Szent István termet, ahonnan ő éppen előttem távozott. Tablettes tárlatvezetésen vettem részt, így lehetőség volt saját tempóban végig menni a termeken. Megcsodálni minden apró részletét a gyönyörűen díszített teremnek, amely magyar szakemberek remek munkáját dicséri. Ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg egyszer.
Kihagyhatatlan 2022. szeptember 2.egyedül járt itt
Viszonylag új szenzáció a belföldi turizmusban a Szent István terem a Budavári Palotában. Persze, hogy kíváncsivá teszi az embert. Számtalan hirdetés harangozta be, mutatta meg a káprázatos ígéretet, hogy végre nekünk is feltárul.
Hauszmann Alajos a kor legjobb mestereit gyűjtötte hozzá össze, hogy megalkossák ezt a nagyon díszes, talán kissé túlcsicsázott remeket, ami a palota déli szárnyának legszélén helyezkedik el. Az Oroszlános udvarból is megközelíthető, de a Budapesti Történeti Múzeum szintjein végigjárva lentről is elérhető, de annak nem szerves része, ide külön kell jegyet venni. Általában várni kell, adagokban engedik be az embereket, idegeneknek mindenféle nyelvű tájékoztatók elérhetők. Ha meg bejutottál, akkor csak elácsorogsz, elgyönyörködsz benn sokáig, amíg csak teheted. Ha tudsz róla, de még nem voltál ott, akkor kötelező program. Ma én is leróttam önmagam felé ezt az adósságot.