A budavári Táncsics Mihály utca 26. sz. lakóházának földszintjén látható a budai zsidóság későközépkori és török kori lakónegyedének - az egykori Zsidó utcának - a XIV. század végén épült imaháza. A déli oldalán gótikus pillérrel osztott, az északi oldalon a nők egykori imahelyének keretes ablakát őrző boltozott imaterem 1964-ben, az épület műemléki kutatása során került feltárásra majd azt követően helyreállításra.
Nyitva tartás:V. 1-10. 31. : Sze-V 10-17KiállításokBuda középkori zsidósága
Írtam már véleményt erről a kiállítóhelyről évekkel ezelőtt, amikor még folyamatban volt a felújítás. Nos a felújítás azóta elkészült. A kapun belépve a bal oldalon régi sírkövek láthatóak, ez 5 évvel ezelőtt is kb. ilyen volt. Belépve tovább egy belső udvarra érkezünk, amely egy jelenleg is lakott budavári lakóházat mutat.
Jobbra kanyarodva a földszinten található az egykori középkori imaház, ahol a 15. századtól kezdve éltek zsidók. Olyannyira, hogy a mai Táncsics Mihály utca régi neve Zsidó utca volt. A kiállítóhelyet az egyik izraelita közösség zsinagógaként is használja. Azt nem tudom, hogy amúgy kell-e belépőjegyet fizetni, mert ottjártamkor bár a kapu nyitva volt és be is lehetett menni szétnézni, de csak a lakóház takarítónőjével találkoztam.
Egészen véletlenül szereztem tudomást erről az épületről, valahogy a korábbi számtalan várbéli látogatásom során soha sem derült fény a létezésére. A budai várnegyed északi részén, a Kapisztrán tér közelében egy vörös homlokzatú ház földszintjén található műemlék. Az egykori Zsidó utcában a 14.
század végén gótikus stílusban épült imaház. A kaput zárva tartják, ha be szeretnénk menni, be kell csengetni a kapucsengőn. A bejárattól balra található egy elég érdekes sírkő tár, tömör információs táblával, majd innen jobbra nyílik a nők egykori boltozott imaterme, amelyet 1964-ben tártak fel, majd restauráltak. A falakat egyszerű feliratok és képek díszítik. Bevallom, ezért a csekély látványosságért a belépőt erősen túlzónak találtam. Az épület emeleti szintjein magánlakások vannak. A földszinten jelenleg felújítások, építőipari munkálatok zajlanak, emiatt elég nagy a zaj és a por.