Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Budapest
Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Budapest
2 értékelés
Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont Budapest bemutatkozása
A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretén belül működik, a magyarországi Liszt-kutatás irányító intézménye. A múzeum állandó kiállítása Liszt Ferenc egykori lakása, amely egyúttal helyet ad változó kiállításoknak is, amelyek a múzeum középső szobájában és a földszinti előtérben tekinthetőek meg.
A múzeum őrzi és folyamatosan gyűjti és feldolgozza a Lisztre vonatkozó dokumentumokat. Nyitva tartás:H-P 10-18, Szo 9-17A múzeum állami ünnepeken zárva tart. KiállításokAz Országos Mentőszolgálat fejlődésének nyomon követése 1948-as megalakulásától kezdveLiszt Ferenc lakása a Régi ZeneakadémiánA Liszt Ferenc Emlékmúzeum a Régi Zeneakadémia épületében helyezkedik el, Liszt Ferenc utolsó budapesti lakásának (1881-1886) rekonstrukciója. Liszt Ferenc, a budapesti Zeneakadémia alapítója és elnöke minden évben több hónapot töltött itt, amikor itthon tartózkodott. Lakása előszobából, ebédlőből, háló-és dolgozószobából és szalonból állt.
Kihagyhatatlan 2022. szeptember 27.egyedül járt itt
Megkockáztatom, nem mindenki tudja, hogy hol van az a ház Budapesten, amelynek az első emeletén Liszt Ferenc lakott, a másodikon meg Erkel Ferenc. . . a megoldás persze az un. régi zeneakadémia, ami ma Zeneművészeti Egyetemként működik. Itt van egy lakásnyi múzeum is, és hosszan elácsorogtam az ablakában, hogy azt lássam, amit ő.
. . azaz majdnem ugyanazt. . szóval itt állt ez géniusz, úgy volt a miénk, akár bármely más országé, Franznak született, bebolyongta, bezenélte az akkor ismert kulturvilágot, ma már nincs szeglete a planétának, ahol a nevét ne ismernék. . . és hát magyar is volt, ahogy nemzetközi, a lelke hatalmas lehetett, mi minden fért bele. . . a falakból, amikor ott álltam, halkan patakzott a Szerelmi álmok. . . gondoljon csak ebbe bele bárki. . . (volt egy karácsony, amikor az összes gyerekemnek a Les Préludes-öt vettem meg ajándékul. . . ennél több mi adható? ) Amikor Magyarországon élt akkor itt lakott. Komponált kifejezetten magyar csodákat, Koronázási misét, magyar rapszódiákat. . . és egyházi meg világi szerelmi műveket egyaránt. A lelke végtelen kút lehetett. Van itt a múzeumban egy komponáló asztalka is, nagyon speciális bútordarab, az írólap alá bele van építve egy kis klaviatúra is. Mit mondjak erről még. . . hogy kötelező meglátogatni? Áá, dehogy. Aki nem érzi úgy, annak nem. Engem teljesen megfogott a szelleme. Sok helyre kéne visszajárni, bizony. Ide is.
Liszt Ferenc egykori lakása, ahol egyúttal a magánóráit is tartotta az Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkán, az egykori Zeneakadémia épületében. Minden szobát szépen, korhűen berendeztek, sok eredeti személyes tárgy látható: bútorok, személyes használati tárgyak, képek, régi kották, és többek között az eredeti zongorák is.
Nekem legjobban a kék színbe öltöztetett szoba vagy szalon tetszett, keleties hangulatú, itt tartotta a zongoraórákat a mester a tanítványainak. A felnőtt belépő 2000 Ft-ba kerül, ebbe beletartozik egy audioguide, amelyen több nyelven részletes beszámolót hallgathatunk meg a nagy művész életéről és a múzeumról is. Érdekes, hogy a látogatók többsége külföldi volt.