Az Ybl Miklós által tervezett épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke és egyben jelentős kultúrális központja, köszönhetően az itt játszott világszínvonalú opera és balett előadásoknak. Termeinek szépségével az épület azonban önmagában is képes elvarázsolni a látogatókat.
Csoportos idegenvezetéssel ismerhettem meg a felújított Operaházat, amely gyönyörű lett. A legapróbb részletekig mindent helyrehoztak csak ámultunk és bámultunk. Az új széksorral kevesebb néző lesz, de kényelmesen elfér a lábuk. Eredetileg minden széktámlban lett volna egy kismonitor, ahol a fordításokat lehetne olvasni, amelyek végül csak a páholyokban valósultak meg.
A királyi lépcsőházban sok festményt sikerült megörökítenem, szinésznőkről, szinházigazgatókról. Legközelebb egy előadásra szeretnék visszatérni, addig is ajánlom mindenkinek.
Kihagyhatatlan 2022. március 23.csoporttal járt itt
Csaknem öt éven keresztül tartott az Operaház felújítása, de végre elkészült idén márciusra. Ismét a régi pompájában várja a nagyvilágból az operák kedvelőit, de az építészet iránt érdeklődőket is. Ybl Miklós remekműve az Andrássy út egyik ékessége.
Ybl tiszteletére egy emléktáblát helyeztek el a főbejárat mellett balra, közvetlenül a másik nagyság, Liszt Ferenc szoba mellett. Véletlenül jártam csak erre a napokban, de szerencsés véletlennek köszönhetően éppen gyülekeztek a magyar és angol nyelvű idegenvezetésre a csoportok - előzetes regisztráció szükséges! - , viszont egy pár perces körbenézésre és néhány fotó kattintásra nekem is lehetőségem nyílt. Az ezredforduló éveiben rendszeresen vettünk Wagner bérletet és a 3. emeleti erkély akciós helyein élveztük a több órás előadásokat esténként. Később volt alkalmunk két díszpáholyból is élvezni 1-1 előadást. Az Operaház épülete kívül-belül lenyűgöző, nem meglepő, hogy a nálunk járó külföldiek többsége sem hagyja ki.