A múzeum alapítása egybeesett a magyar történelem jelentős korszak-váltásával, az újkori nemzeti öntudat kialakulásának és a polgári szabadságeszmék elterjedésének időszakával. 1802-ben gróf Széchényi Ferenc, a művelt arisztokrata I. Ferenc császárhoz fordult engedélyért, hogy Magyarországra vonatkozó gazdag gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa.
Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.
Nem tudnék mást adni a Magyar Nemzeti Múzeumra, csak ötöst. Még akkor is, ha éppen túrják a kertjét, éppen akadályok vannak itt és ott, de amit találok benne sokszor az fantasztikus! Régen itt láttam a magyar koronát is, a koronázási ékszerekkel. Most éppen a Seuso-kincsek vannak kiállítva, de miért is érdekelnének, ha éppen most van a World Press Photo kiállítás?
Az egyik legfigyelemreméltóbb fotós esemény. . . sokkoló döbbent újra, annak ellenére, hogy viszonylag kicsi helyre lett bezsúfolva az anyag, néha-néha a látogatók keresztezik egymás rácsodálkozási szándékát, de ezt (is) látni kell, szépet és rosszat, Gonoszat és Jót, hogy az ember szembesüljön velük, választani tudjon köztük az életben.
A Múzeum körúton lévő Nemzeti Múzeum impozáns klasszicista épületét mindig szívesen látom. Ha gyalogosan van errefelé dolgom, általában a múzeumkerten keresztül megyek. A Pollack Mihály által tervezett épület eredendően múzeum céljául épült. Gyakorlatilag a magyarság, a magyar nép történetét mutatja be a kezdetektől a 20.
század végéig. A pinceszinten a római kőtárral, a Lapidariummal érdemes kezdeni, majd innen haladni felfelé. Az időszakos kiállítások a földszinten szoktak helyet kapni. Nagyon tetszett a Kelet és Nyugat határán című régészeti kiállítás az őskőkortól a honfoglalásig, az Életre kelt avarok című időszakos kiállítástól viszont én többet vártam. Az emeleten lévő állandó kiállítás 2 részben Magyarország történetét mutatja be az államalapítástól kezdődően 1703-ig, illetve innentől egészen 1990-ig. Ahogy végigjárjuk a termeket, mintha egy virtuális történelemkönyv lapjait pörgetnénk végig. Nyilván nem lehetséges minden kis részletet megnézni és befogadni, de egy nagyon gazdag, komplex összefoglalást ad a múzeum az egyes korszakok jellemzőiről, neves személyiségeiről, a fő eseményekről. Nagyon hatásos pl. az 1956-ban lerombolt, hatalmas Sztálin szoborból megmaradt kézfej és fül. Emlékezetesek maradtak számomra a Mithrasz-szentély domborművei a Lapidariumban, a honfoglalás előtti sírok és az innen származó gazdag leletanyag, Sárkányölő Szent György szobra, Mátyás király finoman megmunkált márványtrónusa, Liszt Ferenc zongorája és a szabadkőműves páholy. A felnőtt belépő 1600 Ft-ba kerül. A fotózáshoz fotójegyet kell váltani.
Kihagyhatatlan 2016. április 27.a párjával járt itt
Miután a lakásunk ablakai a Múzeumra néznek ( a fényképek is az ablakunkból készültek ) egy esős októberi napon ismételten felkerestük a múzeumot. Bár humán műveltségű embernek túl sok újdonságot nem nyújt az állandó kiállítás, azért érdekes volt újra végigjárni a termeket, és áttekinteni a magyarság történetét, a koronázási palást a legimpozánsabb látnivaló.
Az állandó kiállításon túl mindig van időleges kiállítás is. Az épület belül is szép, jól karbantartott, haladva az idővel, a technika vívmányait is bevonták a kiállításba, az ingyenes Wi-FI még a kertben is elérhető. Kellemes délután volt, pár évente érdemes újra felkeresni.