A Helyóvó nevű helytörténeti tárlat a II. kerület múltját, épületeit és nagyjait mutatja be interaktív, gazdag ismeretanyagot felvonultató kiállítás keretében, mely minden korosztály számára megismerhetővé teszi a közös múltat. A tárlat a Mechwart liget és Mechwart lépcső közti egykori óvóhelyen található.
ZigZag, mint oly sokszor vezérlő csillagom, újra utat mutatott, most éppen a föld alá. Szerda van, ilyenkor van nyitva, köszi az infót, elmentem. A kedves hölgy szívesen fogadott, pár sorban elmesélte, kb. azt, amit innen már úgyis tudtam, de megköszöntem azért. Nem egy nagy kiterjedésű dolog ez, de azért érdekes, elgondolkodtató, milyen lehetett egy ilyenben meghúzódni és félni.
Emlékszem, valaha a város tele volt ilyen-olyan légópincékkel, nagyon sok ház alatt volt, súlyos nagy ajtókkal, és volt kerületi légóparancsnok, egy valahonnan kiselejtezett hülye, aki basáskodott felettük. Nekem is volt szerencsém egy ilyen korrupt disznóhoz, volt idő, amikor nagy divat volt a pincében való gombatermesztés és hát légópincéket igényeltünk ki erre a célra. Nagyon vicces történet, de hosszú lenne itt. Szóval a pártház alatt húzódott ez a dolog, a valamikori egyházi pincéből lett kialakítva, ahová valamilyen szinten át is lehet botorkálni. De tulajdonképpen a helytörténet az érdekesebb, ami az interaktív bemutatókon is látható, Nem túl gazdag anyag, de valami jó célra hasznosítják a teret, az biztos. Láthatsz pár kiselejtezett cuccot, ami a légópincével, sugárvédelemmel, stb, kapcsolatos. Meg lehet mókás nosztalgiafotókat is csinálni magadról, hazaküldeni e-mailen, én is ökörködtem vele rendesen.
A Margit körúton sétáltam, amikor valamilyen rejtélyes ötlettől vezérelve a Mechwart lépcső felé vettem az irányt, a Mechwart liget felé. Legnagyobb meglepetésemre a lépcső tetején egy óvóhely nyitott bejáratára bukkantam. Nem is tudtam ennek a helynek a létezéséről korábban!
A jegypénztáros hölgy kedvesen beinvitált, bár már a nyitva tartási időn túl érkeztem. Dióhéjban kaptam egy kis bemutatót a helyről, illetve megtudtam, hogy tavaly májusban nyitotta meg a II. kerületi önkormányzat ezt a kiállítóhelyet. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy éppen aznap, éppen akkor vezetett erre az utam, hiszen csak szerdánként 14-18 óra között tartanak nyitva. A Mechwart liget mellett lévő, jelenleg önkormányzati épületet az 1950-es években pártháznak építették. Az alatta húzódó óvóhely eredetileg egyházi borospinceként épült és funkcionált, majd a II. világháború idején óvóhelyként használták. A háborút követően elhanyagolták, gyakorlatilag lomtárrá lett. A kerületi önkormányzat karolta fel a helyet, alkalmasnak találta arra, hogy a városrész történetét bemutató helytörténeti gyűjteménynek adjon helyet. Ezért lett az óvóhelyből a szóösszetétel megfordításával Helyóvó. A kiállításon többek között polgári védelmi oktató diafilmek, a bunkerben megmaradt egykori eszközök, tájékoztató táblák, tárgyi emlékek láthatóak.