A Széna téri 1956 emlékoszlopát 2022. október 22-én emelték fel. Az emlékoszlop érdekessége, hogy hétköznapi tárgyak mesélnek az 1956-os forradalomról. Az alkotás a Hatdé Művszeti Csoport, Hitter Magdolna, valamint Horváth Csilla és Lipták Ágnes közreműködésével jött létre.
A Széna teret nemrég átalakították, megújult, így került oda Szenes Hanna szobra is, meg ez az emlékoszlop is. Valamennyien ismerjük a hely forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepét, a szemben lévő területen, a Mammut alatt állnak is kopjafák meg emlékmű is, most egy másfajta emlékeztető érkezett a térre.
(Érdekes, azt hittem, egy hete feltöltöttem ehhez ide fényképeket is. . . ) Szóval, egy hasáb alakú mű, ami mellett el lehet menni, hogy ugyan már, mi ez, de azért érdemes közelebbről megvizsgálni. Az alkotó művészeknek, akik többen voltak (Hatdé művészeti csoport), az volt a koncepciójuk, hogy hétköznapi használati tárgyak lenyomatából írnak ki egy történetet, ami az eseményt idézi. Állj csak meg a hieroglifák előtt, próbáld megfejteni őket, nem mesélem el, legyen mindenkinek önálló feladat!