Budapestről kitelepítettek emlékműve Budapest bemutatkozása
A Budapestről kitelepítettek emlékműve 2011. május 21-én lett felállítva. Alkotója V. Majzik Mária, aki az 1951. május 21 és július 18. között kitelepítettek emlékére készítette alkotását.
Többször méláztam már kitelepítésekről, betelepítésekről azok tárgyi emlékeiről, de ez itt egy eltérő eset az eddigiekhez képest. 1951-ben Budapestről néhány hónap alatt kitelepítettek sokezer embert azon az alapon, hogy a régi társadalmi vezető rétegekhez tartoztak, katonatisztek, arisztokraták, gazdag tőkések, gyárosok voltak, és az összes lefoglalt vagyonukat, ingatlanaikat megszállták azonnal a kitelepítők.
Az oroszok, meg a magyar kommunisták. Erről aztán évtizedekig szinte nem is beszélt senki. A "Te rongyos élet" című magyar film nyújt valami ízelítőt erről, de az inkább amolyan vidám kalandként jeleníti meg, mint borzalmas tragédiaként. Maga az emlékmű olyan, mint egy háromosztatú oltár. A középső részen áll egy figura, olyan, mint a szicíliai kolostorban őrzött múmiák, és a kezében egy madarat tollaz, azaz tépi róla a tollakat. A karakter rendeltetése maga a gonosz, azaz a diktatúra, az államhatalom, amely megfoszt a szabadságtól, mint a madarakat a szabad repüléstől. A két oldaloltáron egy-egy stilizált vagon látszik, a vagon ablakán kitekintő kétségbeesett arcokkal, akiket elhurcolnak a biztos egzisztenciából, otthonukból, a végtelenbe lévő ismeretlenbe. Azt hiszem, a legtöbben parasztgazdaságokban végeztek kényszermunkát. Az ő emléküket őrzi a zavaros történelmünk is, meg ez az emlékmű is.