Kilenc szarvas

Cantata profana-kút BudapestCantata profana-kút Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2025. áprilisban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. április 6.
Ereszkedve lefelé a Déli pályaudvar irányába a Hegyvidéken (XII. kerületben járunk), láttam meg a szarvasokat az oszlopok tetején a Királyhágó téren. El is neveztem "szarvasos szobornak", de aztán kiderült, hogy nem szobor, hanem kút és van neki hangzatosabb, hivatalos neve is. Cantata Profana - Bartók Béla egyik zseniális műve, amelynek alcíme: a 9 csodaszarvas, ez ihlette a kompozíciót. Ők lennének tehát azok a szarvasok mind kilencen, itt fenn a magasban. A köveken olvasható felirat a szövegkönyvből:

"Volt egy öreg apó, volt neki, volt neki kilenc szép szál fia.
Nem nevelte őket semmi mesterségre, csak erdőket járni.
Csak vadat vadászni, s addig-addig vadászgattak, addig:
szarvassá változtak ottan a nagy erdőben."

Marton László alkotása, 2000-ben került ide, de eredetileg nem ide szánták, nem ide tervezték. Így alakult.
Ha megyünk lefelé a Királyhágó téren, akkor már látható a kútrész is, a hosszan elnyúló világoskék, lépcsős vályúban nem volt még víz, gondolom, majd nyárra feltöltik. 5 pontot adok, mert nagyon tetszett.
Fényképek (8)
Cantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - EgyébCantata profana-kút Budapest - Egyéb
Patak Park Hotel Visegrád - Két éjszakás ajánlat félpanzióval
Patak Park Hotel Visegrád
Hotel Aurum Hajdúszoboszló - Aurum napok - teljes előrefizetéssel
Hotel Aurum Hajdúszoboszló
Hotel Piroska Bük, Bükfürd? - Két éjszakás ajánlat
Hotel Piroska Bük, Bükfürd?