Érdekes 2024. szeptemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. november 1.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Csengery Antal szobra az Almássy téren áll. Neve leginkább onnan lehet ismerős a budapestieknek, hogy a VI. kerületi Csengery utca is az ő nevét viseli. A XIX. század jeles, de ma már kevéssé ismert szereplője parlamenti képviselő volt, közgazdász, jogtudós, publicista, akadémikus, miniszteri tanácsos funkciókat is betöltött, illetve jelentős szerepet játszott Deák Ferenc mellett - aki egyébként jó barátja is volt - a kiegyezés előkészítésében, annak szövegezésében, majd a kapcsolódó törvényjavaslatok megfogalmazásában. Ahogy végigolvastam a történetét, valóban számos, jelentős tevékenység kötődik Csengery Antalhoz, de valahogy ez már az idők homályába veszett. Bár az is régen volt, de én a történelmi tanulmányaimban sem emlékszem arra, hogy nagyon felmerült volna az ő neve, munkássága. A szobor 1937-ben készült, eredetileg nem itt, hanem a Damjanich u. - Dózsa György út sarkán állt (szintén a VII. kerületben), majd 1950-ben helyezték át ide a jelenlegi helyére. Kő talapzaton 220 cm magas a bronz álló alak.