A szobor Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című költeményének alakjait ábrázolja. A köztéri Tünde-alkotás párjával, Csongorral együtt a neobarokk díszlépcső félemeleti pihenőjénél került elhelyezére eredetileg, ám a II. világháborúban megsérült. 1976-ban újraavatták és így már a Savoyai-szobor mögötti területre helyezték el, a Nemzeti Galéria főbejárata mellett.
Tünde a jobb kezében egy bronz almát kínál az arra járóknak.
Kihagyhatatlan 2024. október 25.csoporttal járt itt
A Budavári Palota előtt a Savoyai-teraszon a Magyar Nemzeti Galéria bejárata előtt két oldalon látható ez a kedves szoborpár. Ligeti Miklós alkotását 1903-ban avatták fel, már meg sem lepődünk, hogy nem itt volt az eredeti helyük, hanem szintén a Várban, de egy kicsit odébb, a Habsburg-lépcső mellvédjén, amikor azt lebontották, utána kerültek át ide a szobrok a mostani helyükre, ez 1976-ban történt a pontos dokumentálók szerint.
Fennmaradtak még régi fotók, érdekes megnézni, mert ez a bizonyos lépcső elég jól nézett ki! Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című költeményének hőseit láthatjuk. Nem egy világszám, de nekem nagyon tetszik, 5 pontos élmény. Tünde előrehajol, kezében almát tart. Csongornál egy lándzsa van.
Fent a Budai Várban már többször találkoztam vele, pedig nem egy nagy, látványos, kiemelkedő szobor, inkább egy kis meghúzódó alkotás, sokszor nem süt rá a Nap sem, a Nemzeti Galéria bejárata mellett félig hasaló pózban találjuk Tündét, aki Vörösmarty Mihály költeményéből elevenedik, vagyis hát szoborodik ide nekünk, Ha egy pici időt szakítunk rá és hozzálépünk, annyira bájos az arca, hogy meg kell torpanni tőle.
Egy alma van nála, talán nekünk is adná, ha kérjük. Olyan pózban fekszik, ami mindenképpen bensőséges, emberien kedves. Valaha nem itt feküdt ő sem, megsérült a szobor a háborúban, csak 1976-ban került vissza, de már nem ugyanoda, ahol eddig volt. Ligeti Miklós örökbecsűje. Neki aztán különösen rosszat tesz, mint más szobroknak is, hogy a madarak rászállnak és bepiszkítják.