Csongor & Tünde szobor Budapest

Csongor & Tünde szobor BudapestCsongor & Tünde szobor Budapest
Csongor & Tünde szobor BudapestCsongor & Tünde szobor Budapest
6 fotó

Csongor & Tünde szobor Budapest bemutatkozása

A szobor Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című költeményének alakjait ábrázolja. A köztéri Tünde-alkotás párjával, Csongorral együtt a neobarokk díszlépcső félemeleti pihenőjénél került elhelyezére eredetileg, ám a II. világháborúban megsérült. 1976-ban újraavatták és így már a Savoyai-szobor mögötti területre helyezték el, a Nemzeti Galéria főbejárata mellett.

2 vendég értékelése alapján

50%
Érdekes
50%
Kihagyható
Időpazarlás

2 vélemény
Jártál már itt? Írd meg a véleményed!
Ennyire tetszett:
Láttad már a nyereményjátékunkat?Megnézem, nyerni szeretnék!
Hunguest Hotel Pelion Tapolca - 2 éjszakás ajánlat félpanzióval
Hunguest Hotel Pelion Tapolca
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Pezsgő aranyparti szilveszter
Prémium Hotel Panoráma Siófok
Palace Hotel Hévíz - Szilveszter
Palace Hotel Hévíz

Csongor & Tünde szobor Budapest vélemények

Gyémánt fokozatú értékelőOrszágjáró - 267 városban járt márFelfedező - 3527 helyen első értékelőNépszerű író - 2499 hasznos szavazat11 évnyi aktív tagságKitartó fotózó - 100360 feltöltött kép
Kihagyhatatlan 2024. október 25.csoporttal járt itt
A Budavári Palota előtt a Savoyai-teraszon a Magyar Nemzeti Galéria bejárata előtt két oldalon látható ez a kedves szoborpár. Ligeti Miklós alkotását 1903-ban avatták fel, már meg sem lepődünk, hogy nem itt volt az eredeti helyük, hanem szintén a Várban, de egy kicsit odébb, a Habsburg-lépcső mellvédjén, amikor azt lebontották, utána kerültek át ide a szobrok a mostani helyükre, ez 1976-ban történt a pontos dokumentálók szerint.
Csongor & Tünde szobor Budapest - EgyébCsongor & Tünde szobor Budapest - EgyébCsongor & Tünde szobor Budapest - EgyébCsongor & Tünde szobor Budapest - EgyébCsongor & Tünde szobor Budapest - EgyébCsongor & Tünde szobor Budapest - Egyéb
Még több kép (3 db) >>
Gyémánt fokozatú értékelőOrszágjáró - 821 városban járt márFelfedező - 2588 helyen első értékelőNépszerű író - 316 hasznos szavazat10 évnyi aktív tagságKitartó fotózó - 51230 feltöltött kép
Érdekes 2022. szeptember 20.egyedül járt itt
Fent a Budai Várban már többször találkoztam vele, pedig nem egy nagy, látványos, kiemelkedő szobor, inkább egy kis meghúzódó alkotás, sokszor nem süt rá a Nap sem, a Nemzeti Galéria bejárata mellett félig hasaló pózban találjuk Tündét, aki Vörösmarty Mihály költeményéből elevenedik, vagyis hát szoborodik ide nekünk, Ha egy pici időt szakítunk rá és hozzálépünk, annyira bájos az arca, hogy meg kell torpanni tőle.