A rendszerváltás utáni Magyarország első, szabadon megválasztott miniszterelnöke. A szobrot 2003. december 14-én avatták. A szobor alkotója Veres Gábor szobrászművész.
Antal József szobra nem csak azért áll itt a Tabán alatt, hogy emléket állítsanak Magyarország rendszerváltás utáni első miniszterelnökének, hanem azért is, mert itt van a Semmelweis Orvostörtneti Múzeum és Könyvtár (Semmelweis Ignác szülőháza és végső nyughelye), aminek az élén dr. Antall József, mint főigazgató tevékenykedett 1990-ig.
A szobor arról is elhíresült egykor, hogy rongálók egyszer vörös festékkel, később sárgával öntötték le. Egyébként nagyon jó szobor, tényleg kifejezetten hasonlít a modelljére.