Már napok óta kivet az ágy, éjszaka rémálmok gyötörnek, amikor lucskosan és magamat karmolva arra ébredek, hogy a lelkiismeretem vádol, miközben rámmutat csontos kezével, hogy "és voltál már ZigZag kedvenc szobránál? " Én meg minden nap beígérem, hogy de, de megyek, aztán jön a következő éjszaka és az újabb rémálom. .
. szóval, ma elmentem, persze, és tisztelettel körbe is jártam Pátzay Pál szobrát, azaz az eredetinek ezt a másolatát, ami volt már a Dagály fürdőben is, meg a Nemzeti Galériában is, Hej Dunáról fúj a szél, Szegény embert mindig ér. . dudorásztam magamban, meg még Latinovits szájából azt, hogy "gyümölcsszaga volt a Dunának. . . ", szóval, ilyeneket. A lány, a nő kissé csípőre teszi a kezét, ruháját tényleg valami szél csattogtathatja, de leginkább az arcán látszik ez a szél, ha belelátunk és szembenézünk vele. Természetesen figyelemre méltó a mű, ha arra járna valaki, ne mulassza el a vele való találkozást!
Egy újabb szobor a sok-sok közül a Dunakorzón. Fogalmam sem volt, hogy az alkotás címe Dunai szél, én csak úgy hívtam, hogy a lány a szállodánál. Érdekes a története, ahhoz képest, hogy szobor, elég sokat "mozgott". Pátzay Pál szobrászművész 1934-es alkotása eredetileg is köztéri szobornak készült, és majdnem a mostani helyén, a Dunakorzón állították fel, ahonnan 1950-ben helyezték át a Dagály strandfürdő területére.
Innen 1977-ben került a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe. 1994-ben a Fővárosi Önkormányzat a Nemzeti Galériában látható eredeti mű alapján másodpéldányt készíttetett, amelyet a Duna-parton helyezett el, az egykori helyszín közelében. Tehát amit látunk most, az valójában egy másolat. A valós méretnél magasabb bronz nőalak csípőre tett kézzel a Dunát nézi. A trapéz alakú talapzaton álló, fiatal nő testhez simuló ruhája, kissé hátra lendülő szoknyája érzékelteti a finom vízparti szellőt, írják a kritikusok róla. A szobor kissé idealisztikus nőalakja a valóság eszményi vetületeként értelmezhető, ugyanakkor a figura anatómiai felépítése is hiteles. Már több százszor láttam ezt a szobrot, napi szinten erre járok. A 2-es villamosról is látható, a Vigadó téri megállónál a Intercontinental Hotel déli sarkánál áll.