Nem is olyan messze a Kongresszusi Központtól, az un. Gesztenyés kertben áll ez az emlékmű. Egy darabig találgattam, hogy mi lehet, csak később fedtem fel önmagam előtt is a valót. Szóval, 40 évvel a háború vége után pártunk és kormányunk elhatározta, hogy kéne még egy ilyen, a fasizmus áldozatainak emlékműve.
Ezt akkor úgy fogjuk fel, a 80-as évek szándéka és stílusa szerint Somogyi József szobrász Finta József építésszel karöltve megalkotta ezt a nőt ez előtt a kőfal előtt. A szürke kőfal többször hajlítja, megtöri a teret, a nőalak, talán valami keleti szokás szerint valami kendőt hord, állítólag gyertya van a kezében, és a két melléről is lóg valami ruhadísz. Nem tudjuk megkerülni az abszolút furán testhez szoruló has alatti szövetféleséget sem, ez az indokolatlan kidudorodás bizarr felhangot ad a szobornak. Aki valószínűleg maga sem érti, hogy mi itt a feladata. Nos, szobor ide vagy oda, legyen inkább béke!