Az örmény kereszteskő mellett, a Petőfi téren található ez az emlékmű. 2009. április 29-én avatták fel Viktor Juscsenkó akkori ukrán államelnök jelenlétében. Kb. 3 méter magas fehér gyertyát formáz az emlékmű, amely márványból készült. 1932-33-ban több millió ember halt éhen a mai Ukrajna területén a Szovjetunióban, amit az ukrán nép egyik legnagyobb katasztrófájaként tartanak számon.
A történészek többsége szerint az éhínség fő okozója nem természeti katasztrófa volt, hanem a kommunista diktátor Sztálin vezette szovjet kormányzat romboló tevékenységének volt következménye. Sárga-kék ukrán nemzeti színű szalagokkal díszített koszorúkat az helyeztek el a gyertya lábazatánál. A most dúló ukrán-orosz háború apropóján sokan látogatnak ki ide az emlékműhöz.