1871-ben elhatározta a budai és óbudai Honvéd Egyesület, hogy emléket állítanak azoknak a szabadságharcosoknak, akik 1849-ben Buda várát védték. A szobor elkészítésével Zala Györgyöt bízták meg. A köztéri alkotás talapzata mészkőből készült és 530 centiméter magas, a szoboralakok bronzból készültek.
A vár bevételekor megsérült honvédtiszt kezében kard és a nemzeti lobogó láthatóak. Fölötte Géniusz az érdem koszorúját készül homlokára fűzni. A talapzaton a következő felirat olvasható: "1849. május 21. Szabad Hazáért".
Ha végig járjuk a Budai Vár macskaköves és már nem macskaköves kis utcácskáit, egész nagy csokrot gyűjthetnünk össze szobrokból, pár méterenként jön egy újabb és egy újabb. Én a Tabán felől indultam, a lifttel felmentem a Csikós Udvarig, ott várt a Csíkós, aztán a Dísz tér felé a Korona Kávéház előtt az Öreg Huszár, majd még szintén a Dísz téren, az északi oldalon az Úri utca kezdeténél a Honvéd szobor, vagy másik nevén a Honvéd-emlék.
Egy klasszikus háborús emlékmű, Zala György alkotása, amelyet 1893-ban állítottak fel. Emléket állít azoknak a szabadságharcosoknak, akik 1849-ben Buda várát bevették. A talpazaton az alábbi felirat olvasható: 1849. május 21. Szabad Hazáért. A kezében zászlót tartó Honvéd férfialak mögött egy csinos nőalak libben be, ő az angyal. Talapzattal együtt több, mint 9 méter magas az alkotás. A talapzaton babérkoszorú látható, amely szintén bronzból készült. A hármas szalag feliratai: "Harczuk az igazak harcza volt: Győzelmük a nemzet diadala", "A magyar nők", ill. a harmadik szalagrészre Kossuth Lajos aláírásának másolata került.
A szobor elég látványos, szinte senkisem tudja elkerülni, aki hosszában végigmegy a váron, olyan helyen áll. 1893-ban készült, nem az a széria, amivel a későbbi évek teleültették a köztereket. A honvéd a budai vár visszavételén harcol éppen, kardja talán még véres, de zászlót hoz kezében, láthatóan sebesülten is.
Felette az angyal éppen rárepül, és harc közbeni díjátadással macerálja, ahelyett, hogy inkább aprítaná az ellenséget ő is. Mivel a mi oldalunkon áll, gondolom, az angyal is magyar. Leírás szerint a neve Géniusz, aki az érdem koszorúját akarja ráhelyezni a kardozó hazafira. Megjegyzem, az angyalnak szexi lábfeje van, az egyik ujja el is áll, ez valamennyire eltereli a figyelmet, ha körüljárjuk az együttest. Nekem a legszembeötlőbb a csillag volt, ami a talapzaton látható. Ezen el is gondolkodtam, hogy miféle jelentései lehetnek egy csillagnak, néha Nepomuki János, néha Mária, néha a Heineken, néha az EU feje körül kering, aztán meg még tiltott önkényuralmi jelkép is. . . itt a talapzaton meg. . . na, de hagyjuk. A koszorút a szobor lábához a hölgyek kértrék, meghatározott elemekből, virágokból áll. El lehet sétálni a szoborhoz, és nem elmenni mellette, hanem megfejteni minden titkát. Milyen virágok szerepelnek a szobor alatti koszorúban és miért? Nem ér a neten utánanézni! Amúgy Zala György kezenyomát dicséri a szobor.