A Kalevala parkban található szobrot 2020. november 12-én avatták fel. Az emlékmű Csobán András és Kéry Bálint Bence munkája. A finn nemzeti eposz, a Kalevala emlékére készült.
A Kalevala-emlékművet úgy képzeljük el, hogy a Tabán tövénél keresendő, éppen szemben a Tabáni Gösser étteremmel. Bent van a Kalevala parkban, és elég fura jószág. Az önkormányzat a nagy finn-magyar barátságra, rokonságra gondolt, amikor ideálmodta, én is finn-magyar rokonsági párti vagyok.
lásd: nevem Ugor a Finnugorból, de ezt a szobrot vagy mit nem nagyon tudom igazán a helyére tenni, Vejnemöjnen sem jut róla eszembe. Talán valami viking hajó, esetleg. De az is csak nagyon erőltetve. Hát, hogy hárfa. . . na, az nem nagyon. De ezt tudjuk be az én műveletlenségemnek.