Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A város első polgármestere

Kamermayer Károly szobra BudapestKamermayer Károly szobra Budapest a térképen

Átlagos 2022. júniusban, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 1.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ez a szobor az 5. kerület szívében, egy csendes kis téren áll, a Városháza közelében. Hogy miről híres leginkább? Első tipp lehetne a jóféle Gerlóczy Kávéház, de én nem erre gondoltam, hanem arra, hogy ezen a téren kaptam az első és eddig egyetlen kerékbilincset az autómra, mivelhogy a téren nemcsak parkolni nem lehet, de behajtani sem lehetett volna, ezt csúnyán benéztem (csak külön engedéllyel). Igaz, azóta ide a belvárosba már meg sem próbálok autóval bejönni, vagy gyalogosan vagy BKV-n.

Kamermayer Károly az egyesített Budapest első polgármestere lett 1873-ban, s a nagy népszerűségnek örvendő politikust még további 3 terminusra is újraválasztották, így összesen 23 évig töltötte be a városvezető pozíciót. Valóban sokat tett a városért (közigazgatás korszerűsítése, közvágóhíd létesítése, infrastruktúra, közegészségügy és köztisztaság fejlesztése, Nagyvásárcsarnok megnyitása is nevéhez követhető), megérdemel egy szobrot és egy szép kis teret is.
A szobor maga egy szokványos, komoly, álló kabátos alak, nincs benne semmi érdekes, különleges, ezért adok csak 3 pontot.
Éppen a napokban láttuk a síremlékét is a Kerepesi Temetőben.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Kamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - EgyébKamermayer Károly szobra Budapest - Egyéb

Kamermayer Károly szobra további értékelései

2022.06.01egyedül
Érdekes
Ha már itt a múltkor megemlékeztünk Harrer Pálról, Óbuda első polgármesteréről, Illene a fővároséról is, Kamermayer Károlyről szólni, azaz a szobra kapcsán méltatni őt is. A szobor a városháza melletti kis téren áll az ötödik kerületben, és a kis teret is a dicső ősről nevezték el. Kamermayer...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Freya Zalakaros - Senior ajánlat fürdőbelépővel
Hotel Freya Zalakaros
116.790 Ft / 2 fő / 3 éjtől félpanzióval
Szalajka Fogadó Szilvásvárad - Kikapcsolódás
Szalajka Fogadó Szilvásvárad
47.310 Ft / 2 fő / 2 éjtől büféreggelivel
Hotel Forrás Szeged - Fergeteges csobbanás fürdőbelépővel
Hotel Forrás Szeged
39.000 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval