Az emlékmű feltűnő és egyben érdekes alkotás, mivel Karinthy alakja egy dobogón áll, amely mellett egy magasabb oszlop tetején a szintén őt ábrázoló mellszobor kapott helyet. Az alkotást Paulikovics Iván készítette, 1988. június 27-én állították fel.
Ismert Karinthy kötődése a környékhez, a mai Karinthy Frigyes úthoz, a Móricz Zsigmond körtérhez vagy a Hadik kávéházhoz. Nos, ez az emlékmű erről mesél. Meg arról is, hogy milyen fura, különös viszonyban volt önmagával.
Mert kinek van még ilyen szobra, hogy ő maga, meg a saját mellszobra is együtt, ami alól vagy kilép, vagy a mellszobor-önmaga kering (utazik) a koponyája körül, de mindenesetre Paulikovics Iván, a szobrász az íróhoz méltó kérdést komponált az emlékművéből.