A Szent Imre templom és gimnázium közötti parkban található emlékművet eredetileg 1939. május 9-én avatták fel a mai Március 15. téren. Sajnos a II. világháború ideje alatt megrongálódott a Grantner Jenő alkotta szobor, ezért eltávolították. 2001-ben eredeti formában, Tóth Kálmán restaurálását követően állították fel jelenlegi helyén.
Gróf Klebelsberg Kunó (néhol rövid U-val Kuno-ként írva) jogász, művelődéspolitikus, belügy-, vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, aki a Trianon utáni időszakban (1922-1932) újjászervezte a magyar közoktatást, sok iskolát építtetett, a művészek támogatására ösztöndíj programot indított.
Váratlan halálát követően hamarosan megfogalmazódott a szándék egy méltó emlékmű elkészítésére, ez lett az, Grantner Jenő alkotása, amelyet 1939-ben fel is avattak, de ahogy már a hazai szobroknál azt megszokhattuk nem itt, hanem a Március 15. téren, a Duna másik, pesti oldalán. A monumentális szoborcsoport római klasszicizáló stílusban készült, az álló főalak maga Klebelsberg Kuno, a két ülő mellékalak közül a hölgy a művészetet, míg a férfi a tudományt jelképezi. A II. világháborúban az álló főalak megsérült, meg egyébként sem lett már pol. korrekt Klebelsberg, így hamarosan elbontották 1948-ban, de a két mellékalakot a II. kerületi Adyligeten helyezték el, amelynek közelében, Pesthidegkúton élt Klebelsberg. A rendszerváltozást követően a szoborcsoportot restaurálták és helyrehozták, az újbóli avatásra 2001-ben került sor itt a XI. kerületben, a Budai Ciszterci Szent Imre-templom mellett, másik oldalán pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete magasodik. A szobor előtti parkos részen jópofa, gömb formára vágott bokrok állnak.
Az, hogy Klebelsberg Kunó emlékműve egy templom és egy iskola között áll, teljesen rendben is van, hiszen vallás- és közoktatásügyi miniszter volt egykor. Érdemei is voltak, amiért szobrot állíthatunk neki, a tanyasi iskolahálózat megteremtése, az analfabétizmus felszámolásának kísérlete fűződik a nevéhez, és ez szép, pozitív hagyaték.
Neve manapság pejoratív értelmet is nyert, a tanügyigazgatás kisebb gócai viselik a történelmi nevet, amelyek most szögesen ellentétbe helyezkedtek a magyar tanárok közösségével és kegyetlenül vissza is élnek hatalmukkal. Ezt nem tudom, hogy K. Kunó a túlvilágon hogyan értékeli, melyik oldalon is állna. De ma már nem foglalhat állást. Az viszont még egy történet, hogy pár éve megjelent pár cikk a sajtóban, hogy háá, háháá, nahát, milyen kis takaró bokrokat ültettek a két akt mellékalak elé, hogy eldugják őket a zöldben! Ezt a hivatal akkor erősen cáfolta. A bokrok mégis felnőttek és takarnak. A műemlék két mellékalakja a tudomány és a művészet. A hölgyet állítólag a saját feleségéről mintázta a szobrász. De az ország második középkorát éli éppen, visszaprűdösödött valahová, szóval, nem véletlen az a bokor-paraván. Amúgy teljesen rendben is van a szobor, nem itt állt eredetileg, de ezt már abszolút megszoktuk, végül idekerült. . Csak ne jöjjön egy újabb korszak, ami majd megint elkezd szobrokat utaztatni, kitelepíteni ide meg ide.