Kolodko: Ferenc József miniszobor Budapest bemutatkozása
Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk a városban. A Szabadság híd Fővám térhez közeli részénél üldögél egy függőágyban az Osztrák–Magyar Monarchia fejét ábrázoló miniszobor, a híd korlátjára rögzítve. I.
Ferenc József díszkalapját levetve ringatózik, a híd régen az ő nevét viselte. A függőágy sem véletlen, 2016-ban lett ismert a szabihidazás fogalma, amikor a villamossínek felújítása miatt a gyalogosok átvehették az uralmat a híd felett, azóta pedig több alkalommal lezárták már az autós forgalom előtt, hogy szabadon lehessen rajta sétálgatni, kerékpározni, üldögélni.
Kihagyhatatlan 2022. március 24.barátokkal járt itt
Kolodko Mihály egyik újabb keletű miniszobra a Szabadság híd egyik kovácsoltvas elemében került trükkösen elhelyezésre. Ferenc József császár egy függőágyban üldögél, melyet 2 lakattal rögzítettek a híd-elemhez. Talán a császár is jól érezné magát ebben a szép környezetben, balján kicsit oldalra nézve a Gellért-hegy, alatta a Duna időszakosan elhaladó hajókkal, háta mögött a budai oldal, vele szemben Pest.
Egyébként nem is olyan könnyű észrevenni ezt a kis szobrot, mert nagyon belesimul a híd mintázatába. 2021. májusban került ki az alkotás a hídra, így a covid miatti lezárások ideje alatt legalább volt valami értelmes program, amit lehetett csinálni, így először akkor néztük meg a hídon Ferencz Józsefet. Legutóbb meg talán egy hónapja jártam itt, szerencsére még megvolt! Egyébiránt a helyszínválasztás nyilván nem véletlen, hiszen a híd eredetileg, egészen 1946-ig a császár nevét viselte. A Kolodko szobrok nagy részét igencsak kedvelem, ez is nagyon jól sikerült szerintem.
Ferenc Józsefet a régen róla elnevezett hídon találjuk meg, ha figyelünk. Két lakat rögzíti, és a halála utáni nyugdíjas éveit tölti itt a Duna felett. Nagyon kedves, kis szerethető figura, a pesti jónép őt is felszokta öltöztetni, ne fázzon már az a kis öreg ott.
Őszinte leszek: királyok, uralkodók ilyen kis kedélyes ábrázolása sokkal közelebb áll a szívemhez, mint az ágaskodó paripán ordítva vérbe taposó és embert kaszaboló macsó. Szóval, szeretem itt az öreget, na.