Kolodko: Harry Houdini miniszobor Budapest bemutatkozása
Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk a városban. A híres illuzionistát, Harry Houdinit ábrázolja a Király utcában elhelyezett miniszobor, miközben hivatását gyakorolja, tetőtől talpig láncban, bilincsekkel és lakatokkal.
2020 júniusában tudtam meg, hogy nemcsak kültéri, azaz szabadon látogatható Kolodko miniszobrok vannak a városban, hanem van egy "rejtett" alkotás is. A mindig nyüzsgő Gozsdu-negyed szomszédságában, a Király utcában a K11 Művészeti és Kulturális Központban található a bejáratnál a világhírű illuzionista, szabadulóművész, bűvész és mágus Harry Houdini szobra.
Hétköznapokon nyitvatartási időben 10-18 óra között be lehet menni megnézni a szobrot (nem kell belépőt fizetni). A szuggesztív szobrocska Houdinit az egyik mutatványa közben ábrázolja, a keze és a lába összelakatolva, megbilincselve, láncokkal összekötve, szemmel láthatóan egy újabb hihetetlen szabadulásra készülve. Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy ő a mai napig minden idők legnagyobb szabadulóművésze világviszonylatban. A helyszín választása ez esetben sem volt véletlen, ugyanis Houdini - akkor még Weisz Erikként - ebben a kerületben, a VII. kerületben a Csengery utcában született. Sok emléke ugyan nem lehet Magyarországról, hiszen már kisgyermekként kivándoroltak a családjával az Amerikai Egyesült Államokba. Egyébiránt itt is megvan a kárpátaljai kapcsolódás, ugyanis Houdini családi gyökerei Kárpátaljára vezetnek vissza. A szobrot a művész és az ungvári Pannónia Civil Szervezet ajánlotta felé ajándékként Erzsébetváros javára. Egy idézetet is beillesztek, ami szerintem nagyon jól kifejezi, hogy a személyisége, a trükkjei hogyan hatottak az emberekre: "Houdini nem halt meg, még mindig ÉL, szelleme, nagysága erősebben Jelen van, mint valaha! Mi bűvészek, A Mester foglyai, elvarázsolt rabjai vagyunk, mely fogság számunkra több, mint kellemes, és megtisztelő! Nem akarunk, de nem is tudnánk ebből a fogságból kiszabadulni soha" Alex, H. S. Egyébként engem is megfogott Houdini előadóművészete, nagyon tetszett a róla szóló film is.
Ez a szobor nem úgy van ám szabadon, hogy éjjel és nappal! De legalább nem rongálják meg, nem lopják el. Viszont be kell érte menni a Király utcába, a K11 Művészeti és Kulturális Központba, és ott. . . bátran be is nyitottam, egy bájos lány és egy fiú egy asztalnál valami bablevest eszegettek dobozból, én meg valami nagy elnézéskérések közepette előadtam, hogy a Houdini szoborért jöttem, jó étvágyat!
Persze, tessék, ott van. Pont szemben a bejárati ajtóval. A nagy szabadulóművész valóban rám nézett a fémből, tele lakatkákkal még a talapzata is. Harry Houdini Weisz Erikként született és természetesen magyar származású. De ZigZag még számtalan részletet fog róla közölni, nem is venném el a kenyerét. Ajánlom a meglátogatását mindenkinek! Mielőtt elmentem, még megkérdeztem a helyi erőktől, hogy nincs véletlenül egy maradék adag leves számomra is, de a szomszéd vendéglátóipari egységbe küldtek sajnálkozva.