Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk a városban. Az Erzsébet híd budai hídfőjénél várja a látogatókat Remy, a Lecsó című animációs meséből ismert patkány, egészen pontosan a Döbrentei téren.
A falra éppen rózsaszín festékspray-vel fújja fel a Lecsó nevet, ami sokak szerint Banksyre utal.
Lecsó, a gasztropatkány a sokadik szabadtéri miniszobor Kolodko Mihálytól. 2021. augusztusban került kiállításra, de én csak tegnap tudtam meg a létezését, így ebédszünetben gyorsan át is buszoztam a budai oldalra. Helyileg az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Döbrentei téren található.
A rakpart egyik kőfalánál áll, és szemléli a rózsaszínnel felfújt graffitit, ami a saját nevét örökíti meg a falon. Szokás szerint bronzból készült és kb. 20 centis a magassága. A szobrocska ötletadója egy film. Magyar címe: L'ecsó, eredeti cím: Ratatouille, egy 111 perces amerikai számítógépes animációs film, amely 2007-ben jelent meg. A főszereplője egy kis patkány, Remy, aki Párizs mellett él egy padláson, és igazi ínyenc, az ő életéről szól. Kölyökkorától életcélja, hogy séf lesz belőle egy párizsi étteremben. Példaképe, Auguste Gusteau mondata lebeg a szeme előtt: mindenki főzhet. De sokan úgy gondolják, hogy egy patkánynak nincs helye a konyhában van (a családja sem támogatja). Szóval nehezen indul a szakácskarrier számára, de bekerül a Gusteau étterembe. Itt segítőre és jó barátra talál Alfredo Linguine-ben, aki szemetesfiú az étteremben, a patkány végül megfőzi a lecsót, nagy sikert arat. (Jó, ennél azért hosszabb és bonyolultabb a sztori, és persze van benne ármánykodás és szerelem is, de rövidítettem a lényegre, ami a szobor szempontjából releváns).
Viszonylag sok Kolodko-szobor van a Duna két partján, hát persze, itt jönnek-mennek, sétálnak az emberek, ez a kis patkány is valahol a parton keresendő. De ki ne látta volna a L'ecsó (Ratatouille) című filmet? Kolodko szabad lelke imádja a meséket, ezt már máshol is észrevettük, Lecsó, a gasztropatkány nyilván az éj leple alatt odasurran a rakpart támfala mellé és felfújja a saját nevét a falra. Gerillaszobrásztól gerillapatkány. De ettől (is) szép ez a város!