Kihagyhatatlan 2022. július 19.barátokkal járt itt
A zseniális Liszt Ferenc hasonlóképpen jól sikerült szobra a róla nevezett téren található a VI. kerületben, az Andrássy út mellett, árnyas fák ölelésében. Mármint amiről ez a beszámoló szól, mivel számtalan Liszt-szobor, emlékmű, emléktábla, dombormű ismert országszerte, sőt határainkon kívül is.
Ez a szobor egy kicsit olyan, mint amilyen a zeneszerző is lehetett már a maga korában, életében is. Modern, elszállós, korát megelőző, benne van a dinamizmus, a virtuóz mester, a légiesség, a megszállottság. Egy láthatatlan széken ülve láthatatlan zongorán játszik, pontosabban lehet, hogy ez inkább orgona, hiszen mögötte a boltíves-diadalívszerű márvány építményen mintha orgonasípok sorakoznának. Marton László szobrászművész alkotása 1986-ban került kiállításra (tőle az egyik közönség-kedvenc szobor a Duna-korzón a Kiskirálylány). Az életnagyságnál nagyobb bronzszobor nagyon mozgalmas, könnyed, szinte látjuk, ahogy játszik, mozdul a zeneszerző. Tipikus külső megjelenéséhez hozzátartozott hosszú ősz haja, és idősebb éveiben földig érő papi reverendát viselt, mint a szobron is látható. Amint a korabeli sajtó beszámolt a szoboravatásról: "A magyar és az egyetemes zenetörténet kiemelkedő egyénisége születésének 175. , halálának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot a Fővárosi Tanács. "
Liszt Ferenc szobra a Liszt Ferenc téren a Liszt Ferenc Zeneakadémiától nem messze azért van pár szobor ezen kívül erről a kivételes zseniről, például az Zeneakadémia bejárata felett is ott ül, meg akár egy utcasarkon belebotlunk az ötödik kerületben de mit mondjak, meg is érdemli.
Már párszor tapasztaltam külföldön, hogy ha valakinek nem elsőre a csikós meg a gulash, meg Puskás jut rólunk eszébe, azért a valamirevalóknak beugrik Franz Liszt is, bár azzal nem mindenki van tisztában, hogy mennyire volt magyar de a nagyembereket mindenki szívesen mondja inkább magáénak, más népekkel szemben. Na, de locsogok itt össze meg vissza egy olyan ember, aki megírta a Magyar rapszódiát, a Magyar koronázási misét, a Szent Erzsébet legendáját, ugyan már, milyen nemzetiségű is lehetne, és nem mindegy, hogy milyen? Nekem a személyes kedvencem meg a Les préludes, és az is marad. A szobor nagyon lendületes. Egy láthatatlan zongorán játszik a zseni, legendás hosszú haja lobog a feje mellett, most csak a billentyűk közé és csalja ki azokat a csodákat éppen