Az 1929-ben emelt kúttal Viscount Rothmere előtt tisztelegnek a magyarok. Az alkotás a FővárosiSzabó Ervin Könyvtár előtt található, Szentgyörgyi István, Krausz Ferenc és Seenger Béla keze munkája.
Kihagyhatatlan 2025. március 14.a párjával járt itt
1929. június 8. án leplezték le a kutat mely Szentgyörgyi István alkotása. Lord Rothermere igazságtalannak tartotta a trianoni békediktátumot és 1927-ben írt cikkében a határ menti magyar falvak visszacsatolását javasolta. Ezért hálából a magyarok e díszkutat készítették el mely a Wencheim-palota előtti téren áll. A palota ma a Szabó Ervin könyvtár és a tér is e nevet viseli.
Hű, a mindenit, ezt a szobrot, pontosabban kutat már vagy hússzor megnéztem, lefényképeztem mindenféle napszakban, itt jártam munkába, ebédelni, meg hazafelé is évekig, meg nem mondanám, hogy az a tengersok fotó hová került az évek során. . .
de most, hogy ZigZag előkapta, elügettem én is, és megörökítettem újra, saját kis magánnosztalgia, elmerengtem a helyén és mondanivalóján, és még mindig azt gondolom, hogy ezerszámra mennek el mellette emberek naponta, külföldiek, belföldiek egyaránt, de a 90% nem tudja, hogy mit jelent ez és miért van itt? Ezért aztán elég fontos, és hál'Istennek ez a weboldal pont olyan és erre is való, hogy felhívjuk dolgokra a figyelmet. Meg is tettük, most már csak az kell, hogy mások is észrevegyék.
Szomorú emlék a múltból, közvetetten ebben is Trianon köszön vissza, még ennyi év távlatából is. A Szabó Ervin Könyvtár előtt álló alkotás avatására 1929-ben került sor, Lord Rothmere iránti tiszteletből állították.
Két bronz nőalak áll középen, egyrészt Justitia, az Igazság istennője, aki kardot és mérleget tart a kezében, valamint a nála kicsit alacsonyabb, hozzásimuló, őt átölelő fiatal lány, aki Magyarországot szimbolizálja. Az angol nemesember és sajtómágnás példátlanul igazságtalannak tartotta a magyarokat ért trianoni békediktátumot, és 1927-ben írt cikkében a magyarlakta határ menti zónák visszacsatolását javasolta, valamint egy esetleges revízió indokoltságát vetette fel. A peremen olvasható felirat: "E kutat hálás magyarok emelték Nagybritannia méltó fia Viscount Rothermere tiszteletére. Az ő betűje megöli a hatalmaskodást, az ő lelke megeleveníti az igazságot. 1928. "