A domborművet 2007. március 21-én állították, Mansfeld Péter előtt, aki az 1956-os forradalom utáni megtorlások legfiatalabb áldozata csupán 15 éves volt amikor Széna téri ellenálló csoporthoz csatlakozott. A szobrot Melocco Miklós szobrászművész alkotta.
Ahogy szellemi tanítóm, Adelaide közzétette ezt a szobrot itt, már tudtam, hogy azonnal húznom kell a nadrágomat és utazom, indulok Mansfeld Péter nyomába. Így is történt. A főváros Batthyány teréről gyalog kaptattam a várhegy oldalára, szép lépcsőkön át.
Azután ott, a Szabó Ilonka utca 2-4-ben nem találtam mást, csak egy katolikus gimnáziumot, ahol nagyon nem tudtak semmit arról, hogy itt lenne valamiféle Mansfeld Péter szobor. . . de csak hinni kell és bízni, továbbsétálni 50-100 métert, és ott van, a lépcső alján a támfalon. Mansfeld Péterről írtunk már a napokban többen többfélét itt, hát nem ismétlem meg az életéről és a haláláról előtörő gondolataimat, legyen elég annyi, hogy az ember eljön ide, tisztelegni egy ügyért, ha az az ügy, emlék fontos számára.
Kihagyhatatlan 2024. október 25.a párjával járt itt
Bevallom, picit nehezen találtam meg, pedig igazából egyszerű. A Halászbástya alatt áll Hunyadi János szobra, a szobor alatt pedig van egy lépcsősor, ennek a falán látható Masfeld Péter domborműve. Ennél egyébként még egyszerűbb a Szabó Ilonka utcán sétálva megtalálni.
Engem idén sokkal jobban megérintett az 56-os forradalom és a szabadságharc hőseinek emléke, mint eddig bármikor. Valószínűleg azért, mert egyesek szerint nettó felelőtlenség volt kiállniuk a szabadságunkért. Szerintem nem volt az. Mansfeld Péter volt a legfiatalabb áldozata a forradalmat követő megtorlásoknak. A fiatal vasesztergályos ipari tanuló egyike volt a "pesti srácoknak", ő a Széna téri harcokban, gépkocsis összekötőként vett részt Szabó János, Szabó bácsi oldalán, november 4-ig. Utána a forradalom későbbi újraélesztésének reményében fegyvereket gyűjtött és azokat rejtegette. 1959. március 21-én, 11 nappal a 18. születésnapja után végezték ki, sírhelye az Új köztemető 301-es parcellában található. A Melocco Miklós által készített domborművet 2007-ben avatták fel. Az emléktáblán a "Hullócsillag" felirat olvasható, és azt ábrázolja, ahogy a fogvatartóitól megszökött forradalmár a mélybe veti magát.