Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A bárányok hallgatnak

Népdal-szobor BudapestNépdal-szobor Budapest a térképen

Átlagos 2022. júniusban, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2022. június 21.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az Erzsébet téren a földalatti (M1) lejáratánál található szoborcsoport. Szögletes mészkő talapzaton álló bronz juhász 4 báránykájának furulyázik. A szobrot 1929-ben avatták fel, szóval nem egy mai darab, hamarosan 100 éves lesz. Régen - 50-es évektől évtizedeken át, amikor az Erzsébet tér még Engels tér volt, és itt volt a buszpályaudvar, akkor a szobor még a tér másik oldalán, a József Attila utcánál állt. Valószínűleg a tér rekonstrukcióját követően vagy annak keretében helyezték át ide (2006-ban, a mindentudó világháló szerint), ahol ma is található. Itt nemigen mutat, nem adja magát, csak elrohannak az emberek mellette.
Horvay János szobrászművész alkotása, aki a 20. század 1. felében számos monumentális köztéri szobrot készített, de sírkőszobrászként is népszerű volt. Ahogy előttem már írták, ez a juhász szobor is eredetileg sírkőnek készült, méghozzá Blaha Lujza színésznő, "a nemzet csalogánya" részére. A síremlék készítésére ugyanis pályázatot írtak ki, dehát nem ő nyerte. Most direkt rákerestem a nyertes műre, az valóban sokkal monumentálisabb, dór oszlopos tető alatt ábrázolja az ágyban fekvő (vélhetően már halott) művésznőt, mivel a körülötte lévő puttók szomorú arcot vágnak és a lantos is búsan lehajtott fejjel penget.
Gondolom a népi hangszerekkel próbáltak a művészetekre, a zenére asszociálni (furulya, lant), a szomorkodás meg a haláleset miatt indokolt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Népdal-szobor Budapest - EgyébNépdal-szobor Budapest - EgyébNépdal-szobor Budapest - EgyébNépdal-szobor Budapest - Egyéb

Népdal-szobor további értékelései

2022.04.05egyedül
Átlagos
Eredetileg síremléknek készült Blaha Lujza sírjára. A főváros megvásárolta Horvay Jánostól, az alkotótól 1928-ban, és ide került, az Erzsébet térre. Igencsak szomorú hangulat, a térdelő juhász fűzfa sípján bűvöli a négy bárányt, a felirat úgy szól, hogy "Kis furulyám szomorú fűz ága", de, hogy...
Népszerű szállások a környéken
Palace Hotel Hévíz - Karácsony a Palace-ban
Palace Hotel Hévíz
132.610 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Halászkert Badacsony - Két éjszakás kedvezményes ajánlat
Hotel Halászkert Badacsony
28.033 Ft / 2 fő / 2 éjtől reggelivel
Ensana Thermal Hévíz - Wellness Neked
Ensana Thermal Hévíz
133.500 Ft / 2 fő / 3 éjtől félpanzióval