Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Van rajta kabát vagy nincs

Radnóti Miklós szobor BudapestRadnóti Miklós szobor Budapest a térképen

Érdekes 2023. szeptemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. október 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Két ismert Radnóti Miklós szobor jut eszembe, ha a költő szóba kerül, az egyik a XIII. kerületben a Herman Ottó Általános Iskola előtt a Radnóti Miklós utcában, melyet elég gyakran látok; ez a másik pedig szintén a belpesti térségben, de a VI. kerületben a Radnóti Miklós Színház előtt áll. A két szobor közötti hasonlóság, hogy mindkettő álló alakként, magányosan, kicsit magába mélyedve, elgondolkodva ábrázolja egy kerítésnek dőlve. A különbség azonban, hogy a XIII. kerületi szobornál a kabátja mellette a kerítésre terítve látható, míg a Nagymező utcában a kabát rajta van a költőn.
A Nagymező utcai ábrázoláson már idősebbnek látszik, bár nagyon idős nem lehet, hiszen 35 évesen sajnos már el is hunyt, és rövidebb a haja, amit hátrafésülve visel, ahogy azt az egykori, fennmaradt fotókon is láthattuk.
Varga Imre életnagyságú bronz alkotása 2009-ben, Radnóti Miklós születésének 100. évfordulóján lett felavatva.
Ez a szobor valójában egy másolat, az eredeti Salgótarjánban látható, az még 1970-ben készült. Nem tudom, mi volt Radnóti kötődése Salgótarjánhoz.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Radnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobor Budapest - Egyéb

Radnóti Miklós szobor további értékelései

2022.07.20egyedül
Kihagyhatatlan
Radnóti Miklósnak ez a szobra, azaz majdnem ugyanez, úgy tudom, áll Mohácson is, meg Salgótarjánban is. Varga Imre szobrászművész hozzájárult, hogy szobra itt is felállítassék, a költő születésének 100. évfordulóján, a Radnóti színház bejáratánál. Nem akarom elmesélni Radnóti sorsát, annyit tud...
Népszerű szállások a környéken
Club Tihany Hotel - Napi árak félpanziós ellátással
Club Tihany Hotel
Kérd ajánlatunkat!
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred
57.750 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Dunai Élmény
Hotel Bellevue Esztergom
69.900 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval