Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Pest - Ungvár párhuzam

Roskovics Ignác szobra BudapestRoskovics Ignác szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. márciusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. március 25.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A magam részéről nem vagyok egy nagy képzőművészet rajongó, legalábbis nem a 19-20. század vonatkozásában, így bevallom, számomra Roskovics Ignác neve nem sokat mondott. Viszont az életnagyságú, bronzból készült zsánerszobra a 2-es villamos vonalán, az Eötvös téri megállónál, a Dunakorzó elején található. Ahol minden nap elmegyek, akár többször is. A szobor azt ábrázolja, amint a festő éppen a Lánchídról készít egy tájképet. Bár ahogy rákerestem, nem találtam arra vonatkozó információt, hogy valóban készített-e festményt vagy rajzot a Lánchídról. Készíthetett ugyan, de olyat, ami híres lett, én nem találtam.
Talán az alkotók vagy az elhelyezők is gondoltak arra, hogy sokan nem ismerik Roskovicsot, így a lábánál elhelyezett aktatáskán olvasható róla egy kis bemutató-összefoglaló. Azt is megtudtam, hogy a szobor egy ungvári mecénás ajándéka, aki majdnem ugyanazt a szobrot szponzorálta Ungváron és itt Pesten. Az ungvári (Kárpátalja) szobrot 2012-ben avatták, ugyanilyen pózban látható a festő rajta, a különbség az, hogy ott az Ung folyó partját rajzolja. Ez a pesti szobor 2014-ben került kiállításra. Ami még érdekes, hogy Kolodko Mihály ungvári szobrászművész alkotása, akit leginkább a miniszobrai kapcsán ismerünk. Mondhatom, hogy ezeknek köszönhetően ő sokkal nagyobb ismertségre tett szert, főleg a fővárosi fiatalok között ismerik sokan a nevét a szobrocskák kapcsán.
Azért zárásul annyit mégis leírok, hogy Roskovics Ignác a 19. század végén és a 20. század elején alkotott, egyházi és zsánerfestő, az ún. müncheni realizmus jellegzetes képviselője. Életében elismert és népszerű festőként tartották számon. Több templomban ma is láthatóak a művei (freskók).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (11)
Roskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - EgyébRoskovics Ignác szobra Budapest - Egyéb

Roskovics Ignác szobra további értékelései

2022.03.09egyedül
Kihagyhatatlan
Roskovics Ignác egyházi és zsánerfestő nem tartozik a legismertebb nevek közé a magyar a művészvilágban. Tíz emberből nyolc, ha egyáltalán ismer név szerint magyar festőket, nem fogja őt említeni az első öt között. Pedig a Szent István termet az ő képei díszítették. Egyébként nagyon szép népi...
Népszerű szállások a környéken
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd? - Caramell a legjobb áron
Caramell Premium Resort Bük, Bükfürd?
103.840 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd? - Wellness expressz előfoglalással
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd?
107.992 Ft / 2 fő / 2 éjtől all inclusive ellátással
Puchner Kastélyszálló Bikal - Puchner pihenés félpanziós ellátással
Puchner Kastélyszálló Bikal
107.800 Ft / 2 fő / 2 éjtől félpanzióval