A Szent Rókus Kórház bejárata előtt található Semmelweis Ignác-szobor Strobl Alajos szobrászművész alkotása. A szobrot 1906. szeptember 30-án avatták fel, eredetileg az Erzsébet téren állt, 1948-ban került jelenlegi helyére. Semmelweis bal kezében könyveket fog, a felirat körül gyermekek láthatóak.
A jobb szélen egy nő ül, karjában gyermekével. Az anyát Strobl Alajos feleségéről, Kratochwill Lujzáról mintázta.
Semmelweis Ignác az anyák megmentőjeként került be a magyarság emlékezetébe. A XIX. század közepén meghatározó jelentőségű felfedezést tett a gyermekágyi láz megelőzéséhez kapcsolódóan, miszerint a klórmeszes kézmosás (fertőtlenítés) megszünteti a kézen a boncolás utáni hullaszagot (és megöli a baktériumokat, amelyek a fertőzést okozták - ekkoriban a baktériumokat még nem ismerte az orvostudomány).
Életében felfedezését, munkásságát nem ismerte el az orvostársadalom. Hogy miért került ide a szobra, azt nem tudom, minden esetre 1948 óta áll itt, amióta az Erzsébet térről ide helyezték át. Szobra az egykori Rókus Kórház (jelenleg a Semmelweis Egyetem alá tartozik, mint Szent Rókus Klinikai Tömb) egyik bejáratával szemben áll, szóval így értelmet nyert az elhelyezés. A Rókus jelenleg szakrendelő, rendelőintézet, szülészettel nem rendelkeznek. Bár amikor ide került, akkor utána évtizedekig még önálló kórház volt. Fehér carrarai márvány szobor.