A Szent Erzsébet téren, a templome előtt áll Szent Erzsébet alakja. Az alkotás Pannonhalmi Zsuzsa keze munkája, melyet 1997. november 22-én avattak fel.
A kérdés megválaszolásának, hogy kiről/miről neveztél el Pesterzsébetet vagy Pestszenterzsébetet, ez a másik verziója. Van ugyebár a ronda emlékkő, ami a magyarok kedvenc Sisijéről (vagy Sissijéről) szól, és azt hirdeti, hogy az egykori Erzsébetfalva a királynéról kapta a nevét. (A Tanácsköztársaság alatt egy kis ideig Leninváros is volt.
. . ) Nos, aztán az 1932-es idők meg már más idők voltak, ekkor a magyar közélet is elkezdett erősen a múltba gyökerezni meg szentfazekalni, és így aztán Árpád-házi Szent Erzsébet lett a névadó. Ez az emlékmű róla szól, sokkal szebb, mint Sisié, kerámiából készült és az alsó lapokon, a nyolcszögletű mértani test oldalain Szent Erzsébet életének állomásai vannak domborműként feltüntetve, és elhelyezkedésével, mondhatnánk ő uralja a teret. Meg a névadást is.