A sok-sok új keletű szobor után ez egy "régi". Szent Imre herceg 1930-ban állított szobra túlélte az idők viharait, sem a II. világháború, sem az 1956-os forradalom harcai, de még a szocialista ideológia sem tudta elmozdítani a helyéről. Bár a lebontása többször felmerült, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása ma is ott áll, ahol 90 évvel ezelőtt a Szent Imre halálának 900.
évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében felavatták. Imre herceg Szent István egyetlen fiaként a család és a haza reménysége volt, ám korai halála ezeket az álmokat és reményeket kettétörte. A valódi életéről szinte nem tudunk semmit, amit most gondolunk róla, az már inkább a legendák továbbélése. A katolikus egyház számára, mint az egyik magyar szent, azonban rendkívül fontos a kultusza. 1930. május 18. 1931. május. 31 között a herceg halálának 900 éves évfordulójára emlékezve tartották meg a Szent Imre-emlékévet. Az év során több jelentős ünnepséget szervezett az akkori magyar állam és a katolikus egyház országszerte. A szobrot egy magánszemély, Isabella von Cro-Dülmen főherceg asszony, Ferdinánd főherceg felesége rendelte és finanszírozta. A monumentális szoborcsoportot 1930. augusztus 17-én, vasárnap állami ünnepség keretében avatták fel. Imre hercegnek a vértanú Szent Gellért volt a nevelője, így volt egy célzatosság abban, hogy Gellért szobra és a Gellérthegy közelébe kerüljön Imre szobra is. A mai Villányi út akkoriban Szent Imre nevét viselte. A XI. kerület 1930-ban lett közigazgatásilag önálló, ekkor választották le az I. kerületből, és a Szentimreváros nevet vette fel (jelenleg már csak a belső XI. kerületet nevezzük így). A szoborcsoport kiemelt fontosságú eleme a liliom, amely az ártatlanságot jelképezi. Ez van Imre herceg kezében, és a jobbra térdelő alak is liliomokat ajánl fel. Már csak 8 év van hátra 2030-ig, kíváncsian várom, hogy abban az évben is lesz-e valami hasonló nagy megemlékezés.
A manó tudja, hogy Szent Imrének mitől van itt ekkora kultusza, de ismerjük el, országszerte van mindenhol, itt meg még a városrész is a nevét viseli. Még a templom is, meg a kórház is. Szóval, akkor a Móricz Zsigmond körtéren áll, Szentimreváros díszeként. Nem is szobor, hanem szoborcsoport. Mindenki látta, aki valaha a Móricz Zsigmond körtéren áthaladt.
Neves randihely, a 7-es busz megállója mögött egy biztos pont, amihez igazodni lehet. Szubjektív vélemény: nekem Imre herceg szobra mindig egy kicsit feminin volt, nem tehetek róla, és az a képzetem támadt, hogy a kétoldalt álló csoport valami LMBTQ-támogató szervezetek képviselőiből áll. De az alkotó szándéka nyilván nem ez volt, az őt rajongók jobbról és balról parasztlány, cserkész, diák, levente, és ilyenek. Imre ugyanis az ifjúság védőszentje. Megfigyeltem, hogy arab asszonyok szívesen találkoznak a talapzat lábánál, a környéken sokan laknak, talán a közeli mecsetbe mennek innen együtt.