Az Orczy téren (Orczy parkban? ) (Ludovika parkban? téren? ) elég sok szobor van, volt, lesz, koncentráljunk a jelenre. Ez a Szent László, azaz hozzá hasonló valaha volt itt, aztán most csak úgy, különösebb csinnadratta nélkül visszakerült ide a közelmúltban. Szent László szobrunk megszámlálhatatlan van az országban, a legkülönfélébb arcokkal, koronákkal, néha megdöbbentő külsővel.
Ez a szobor egy délceg vitézt ábrázol, az arcforma olyan, mint a róla leginkább közismert hermája, a képoldalt frissen fodrászolt, alátekert hajjal, mely mint egy hálóba fogja a frizurát, a fegyver az ő hagyományos fegyvere, ez a bizonyos csatabárd, egyes szobroknál egészen alabárd-méretben, de itt viszonylag arányos, hihető. A páncélzat is elegáns, királyhoz méltó. Egyébként amikor nem vizet fakasztott a lovával, akkor a gyalogság védőszentje - is - volt, nyilván ezért is áll itt. Hogy a közszolgálati egyetemen kinek a védőszentje, azt még nem tudom.