Valójában a kitelepítési emlékmű miatt mentem ki Pestszentimre, hogy megnézzem, hogy Budapest is állított ilyen emlékeztetőt. De bevallom, a szovjet emlékmű ledominálja. Sokkal szembetűnőbb, és nyilvánvalóan ez volt itt előbb. Egyébként - nyilván másnak is feltűnt - elég sok szovjet emlékmű megmaradt a pusztítások után.
Előbb a háború pusztított, azután a szobor- és emlékműeltávolítók. Persze, a helyzetet azért árnyalja, hogy ide 99 katonát eltemettek. Ez azért borzasztó, akármilyen nemzetiségűek is voltak. És lássuk be, nem ők kezdték, nem ők támadtak ránk először. Jó lenne, ha ott lent a mélyben minden egykori harcos kezetfogna az összes többivel. De nincs ilyen remény, ma is lövik egymást az emberek a szomszéd országban.