A Deák tér északi részén található a vasbeton talapzaton álló szürke márvány emlékművet 2009. október 25-én állítotték fel. A több részből álló absztrakt alkotást Vigh Attila készítette.
Ez a fura, modern, kissé szögletes-geometrikus stílusú szobor Budapest egyik legforgalmasabb pontján, a Deák téren található. A helyszín nem véletlen, hiszen itt áll a Deák téri evangélikus templom, Sztehlo Gábor pedig evangélikus lelkész volt. A szobrot születésének 100. évfordulójára állították, 2009-ben. A II.
világháború idején több mint 1500 zsidó gyermeket mentett meg, akiket több helyszínen bújtattak segítőivel (apácákkal és családtagjaival), majd a háború után az árván maradt gyermekek számára otthonhálózatot hozott létre, amelyet Gaudiopolisnak, Örömvárosnak nevezett el. Izrael állam a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. Életének utolsó 10 évét Svájcban töltötte, nem tudott már onnan életében hazatérni. A szabadkőműves páholyban vezető pozíciót töltött be. A szobor másik neve Segítő Kéz