A táncoslány a Madách téren, az Örkény Színház előtt áll, vagyis táncol. Érdekessége, hogy több példány is készült ebből a szoborból, és Budapesten kívül több másik is van belőle kiállítva országszerte, például Székesfehérváron és Debrecenben. Medgyessy Ferenc szobrászművész alkotása, amely 1954-ben készült el, és 1982 óta áll itt a Madách téren.
Pár éve lett egy hölgy-társa Sissi személyében. Kicsit Sztálin-barokkos a stílusa, én legalábbis sosem láttam még ilyen vastag bokájú táncoslányt, inkább amolyan munkás-paraszt-bányász dolgos lányhoz illene, aki valami nagyon kemény fizikai munkát végez. A szobor bronzból készült, életnagyságú méretű. Vékony ruhája áttetsző, gyöngyös nyakláncot visel. Nekem annyira nem jött be ez a szobor.
Ennek a szobornak is, mely most általában az Örkény Színház előtt áll a Madách téren, elég kalandos sorsa van. A szobrok néha vándorolnak. Nyilván éjszaka, amikor nem figyelünk, vagy nappal, ha valaki úgy gondolja, hogy eleget állt már ez itt, más politikai- vagy ízléskurzus van, mennie kell.
Szóval táncolt ő már az Izabella téren 1954-től, majd 1976-tól a Kálvin téren adta elő a repertoárt, most meg itt áll, kissé, mintha bizonytalan pozícióban lenne megint, láthatóan a talapzata nem fixált, nem is párhuzamos a térkövekkel. Persze, ha van vándorszínész, akkor lehet vándortáncos is. Van valami szocialista a modellben, a kor szellemét idézi, talán azért kergetik el innen is, meg onnan is.