Azt hiszem, a Cserepes kisvendéglőből tápászkodtam kifelé, amikor eszembe jutott, hogy annyi kis semmiségnek emeltek már szobrot, méltattuk mi is itt sokszor, ez a négy marcona hadász meg itt áll a köröndön, aztán, mintha róluk meg megfeledkeztünk volna. Pedig kalandos története van a körönd szobrainak is.
A politika általában sakkfiguráknak tekinti a letűnt korok hőseit, hol elnyeli őket a fiók, hol meg előkerülnek szidolozva. Történt ugyanis hogy Ferenc József 10 szobrot adományozott Budapestnek. Közülük négy, Zrínyi Miklós, Bethlen Gábor, Bocskai István és Pálffy János gróf a köröndre került. Később változott a történelem megítélése, a Habsburgok kikerültek a Hősök teréről, helyükbe átmasírozott innen Bethlen és Bocskai. Pálffyt elhajtották a manóba, jöttek helyettük újak, mások, közöttük éppen Bethlen helyére Vak Bottyán, azaz Bottyán János kuruc generális is. Őt találjuk most az egyik negyedkörön.