Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

SZERVITÁKNÁL JÁRTUNK

Belvárosi Szent Anna templom BudapestBelvárosi Szent Anna templom Budapest a térképen

Érdekes 2024. augusztusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2024. szeptember 14.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Szervita tér, Szervita templom Budapest Belvárosában. A szavakat, a neveket ismerjük, de kik is voltak a szerviták, azt kevesen tudják, tudjuk. Ezért hát nemrégiben örömmel fizettünk be egy vezetett templomnézésre, hogy megtudjuk a választ. Ám ennél is jóval többet tudtunk meg kitűnő idegenvezetőnktől.
A Szervita Rend, vagy más néven Szűz Mária szolgái, Szűz Mária tiszteletére alakult rend, amelynek elsődleges feladata e hódolat terjesztése. A rendet hét fiatal firenzei nemes alapította 1233-ban, Nagyboldogasszony ünnepén. A hetes szám és a rend címerének ábrázolásai végig is kísérték templomi sétánkat.
A Szervita Szerzetesi Rend Pest város török uralom alóli 1686-os felszabadulása után kapott engedélyt, hogy templomot és rendházat építsen azon a telken, ahol addig egy török mecset állt. A templomot és a kolostort 1732-ben fejezték be. Máig csak a templom épülete maradt fenn, amelyet közintézmények és irodák vesznek körül. A templomot pedig egy szokványos katolikus plébánia kezeli ma már, nem a szerviták.
Belépve a templomhajóba kis híján visszahőköltem, nehezen viselem a tömény késő barokkot, de hát erre fizettünk be. És a számomra nyomasztó túldíszítettségben felfedezhettünk számos érdekességet:
A nagy oltárkép a főoltár fölött Szent Annát ábrázolja a gyermek Szűz Máriával és Szent Joakimmal. Szent Anna a templom védőszentje. Szent Anna ugyanis a szigorú vallási szempontok szerint nem igazolt hagyományok alapján Szűz Mária anyja volt, így került hát ide, a Szűz Máriát dicsőítő rend templomának főoltárára. Az egész templomhajóban az ismert Pieta szobron kívül talán nem is láttunk más Jézus ábrázolást, ami meglehetősen szokatlan egy katolikus templomban. Itt Szűz Mária a főszereplő.
No meg abban is párját ritkítja a szerviták temploma, hogy a hajdani, olvasni jobbára nem tudó hívek szórakoztatva történő okítására több szemléltető elemet is alkalmaztak. Szent Peregrin például falba épített diorámában mutogatja daganatos lábát, amely nyavalyából csodálatos módon kigyógyult, így lett a fekélyes és daganatos betegek védőszentje.
Természetesen itt sem hiányozhat a freskó, melyen Szent István királyunk felajánlja a Szentkoronát Szűz Máriának, van aranyozott szobor is Szent Istvánról. Vagyis megvan minden, ami kell egy ilyen helyen... Sőt, több is. Mert a szentélyben két oltár is van: az új módi szembe-oltár mögött megőrizték a hajdani háttal misézés oltárát is.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (15)
Belvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - EgyébBelvárosi Szent Anna templom Budapest - Egyéb

Belvárosi Szent Anna templom további értékelései

2023.10.05egyedül
Érdekes
Szerintem ezt a templomot mindenki úgy ismeri inkább, hogy "Szervita" templom, semmint "Belvárosi Szent Anna". Mármint kicsit degradáló lenne Szent Annára nézve, ha ő lenne néha belvárosi, külvárosi vagy kültelki... mentem át a téren, és egy fiatalokból álló csoport örvendezve haladt el...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Kamilla Balmazújváros - Senior nyugdíjas csomag hétközben, fürdőbelépővel
Hotel Kamilla Balmazújváros
137.400 Ft / 2 fő / 3 éjtől félpanzióval
Tündérkert Hotel Noszvaj - Kedvezményes ajánlat félpanzióval
Tündérkert Hotel Noszvaj
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Forrás Szeged - Fergeteges csobbanás fürdőbelépővel
Hotel Forrás Szeged
39.000 Ft / 2 fő / éjtől félpanzióval