Így is ismerheted:Margitszigeti Szent Mihály kápolna
1 értékelés
A Margitszigeten lévő kedves kis kápolna az Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébániához tartozik. A premontrei prépostsági templom alapfalaira épült valószínűleg a 12. században, egyes részei - bővítései - a 15. században épültek.
A ma látható kápolna 1931-32-ben, Lux Kálmán műemlék-helyreállító építésznek a feltárások alapján készített rekonstrukciós tervei alapján épült fel, hiszen romjai évszázadokon át betemetve pihentek. A berendezése nagyon egyszerű, puritán. A toronyban található az egyik legrégebbi harang az országban, amelyre 1914-ben véletlenül találtak rá a közeli Szent Margit kolostor területén, egy vihar által kidöntött diófa gyökerei között. A 15. századi harang gótikus felirata: HILF UNS GOTT, MARIA, PERAT UNS DUMMA GOSS MEISTER HANS STROUS, azaz: SEGÍTS MINKET ISTEN, MÁRIA, VEZESS MINKET, EGYÜGYŰEKET ÖNTÖTTE HANS STROUS MESTER. Kitűnő esküvői helyszín, illetve fotótéma. Nem tudok nem 5 pontot adni rá. Ritkán van nyitva, de legutóbb, amikor erre jártam, szerencsém volt. Gyújtottam is egy mécsest. A világunk tele van ezernyi apró szépséggel.