Vajdahunyad vára a Városligetben található a Széchenyi-szigeten, amely Magyarország egyik legszebb, legkülönlegesebb turistalátványossága, kedvelt úticélpont. A várban, melyet Alpár Ignác tervezett napjainkban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár működik.
A vár az 1896-os milleniumi ünnepségsorozatra épült azzal a céllal, hogy bemutassa az ország építészettörténetének elmúlt ezer évét. Alpár Ignác építész különösen jól érzékeltette a négy fő építészeti stílus az évezredből, mely a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk. Számos történelmi Magyarország található jellegzetes épület részletei megtalálhatók a Vajdahunyadvárban, többet között a jáki templom kapuja, a pécsi dóm kápolnarészlete, a lőcsei és besztercebányai pártázatos házak elemei, a brassói Szent Katalin-bástya, a gyulafehérvári Károly-kapu és a Gödllői Királyi Kastély nlhány motívuma. A vár legjellegzetesebb része az erdélyi Vajdahunyad várra emlékeztet, nevét is erről kapta.
Nehéz újat mondani róla, hiszen mindenki ismeri. Városligetben, a főváros zöld szívében, romantikus épületcsoport. Benne a Mezőgazdasági Múzeum, a jáki templom mása kápolna, Anonymus szobra. A vár egyik sarkalatában Lugosi Béla, azaz Dracula gróf mellszobra.
Legutóbb márciusban jártam itt, amikor az újonnan megnyitott Magyar Zene Házát néztem meg, de nagyon közel van egymáshoz a két épület, egy kis gyalogos hídon kell átkelni. Nagyon nyugis volt, reggel jöttem, még nem nyitott ki a múzeum sem. Előtte sokkal nyüzsgőbb eseményen vettem részt, mégpedig ázsiai ételek fesztiválján, na, akkor elég nagy volt a pörgés és jóféle ételeket is lehetett kóstolni. Ekkor voltam fenn a bejárati kapu tornyában is. A Vajdahunyad várába minden ismerőst elhozok, ha belefér az időnkbe. Voltunk itt a kárpátaljai rokonokkal, a francia barátommal, aki nagy rajongója a magyar képzőművészetnek és fotográfiának, és persze a gyerekekkel is többször jártunk itt ilyen-olyan programokon vagy csak "levegőzni". Most a régi fotókat éppen nem találom, valószínűleg a régi winchesteren vannak elmentve, ha előkerül, pótolom a feltöltést. De ara is van esély, hogy megyek újra, és lövök pár újabb fotót.
Nahát, ez is itt volt és senki nem szólt róla. Pedig micsoda nevezetesség! Nincs rá számom, hogy hányszor jártam itt, de elég, ha azt mondom, hogy a Liget mellett laktam, a Liget túlsó felére jártam iskolába, 4 évig az egyik idenyíló mellékutcában dolgoztam, majd 18 évig a Liget sarkánál, szóval, meg sem tudnám számolni.
Nekem a Vajdahunyad vára amolyan állandóság. Nem változik, ugyanaz a sziluett az ég alatt, belül ugyanaz a titokzatosság, a múzeumát sokszor bejártam, a tornyából szertenéztem, szobrai mellé ültem, csoportokat hordtam ide, romantikus éjszakai sétákat jártam itt, és sokszor mondtam sok évtizede, hogy egyszer, ha tehetném, kibérelném az egészet és összes barátommal napokig csak élnénk itt háborítatlanul. . .