Gyógynövénynapok alkalmával utaztunk Bükkszentkeresztre. Csodálatos hely,friss levegő,nagy meleg, hangulatos,barátságos étterem és panzió tele vendéggel. A fáradt utazó ehet -ihat ,pihenhet. Különleges ételek, frissitő gyógynövény italok várják az éhes vendégeket. Sok vendég ,teltház,de így is elég rugalmas és gyors volt a kiszolgálás.
Lillafüredről tartottunk Eger felé, amikor is kipattant a fejemből az ötlet, hogy menjünk be Bükkszentkeresztre nézzük meg. Be is tértünk, körül is néztünk, meg is éheztünk. Nem volt nehéz rátalálnunk a helyre, hiszen ott áll a főút mentén, szemben a temetővel. :-) Szerencsére találtunk helyet a teraszon, ahol helyet is foglaltunk.
Limonádét kértünk és az étlapról a helyi gyógynövényekkel, fűszerekkel készített specialitásokból választottunk. Megelőzve ezeket természetesen egy kis levest is ettünk. Lányunk szokás szerint a jól bevált csontlevest ette, mi meg 3 hagymás - sajtlevest. A leveseket gyorsan meg is kaptuk, finomak voltak és jól is esett mindenkinek a meleg leves a kissé szeles időben. Aztán jöttek a főételek, isteni volt mindegyik. Ilyenkor mindegyikünk körbe kóstolja a másikakét, hogy mégis ki - mit rendelt. Mindenki elégedett volt a másikéval és a sajátjával is. Azt el tudom mondani, hogy a tócsnis, gombás, sertésszűz érmék csodálatos volt. A végén, fojtásnak rendeltünk, hárman egy adag, csöröge fánkot, helyi csipkebogyó lekvárral. Uh, mennyei. Nem a szokásos, vékony, ropogós csöröge. Hanem egy túrós, kelt tésztás fánk. Nagyon ízletes volt. Jól belakva, folytattuk utunk Eger felé.
Egy kirándulás alkalmával tértünk be a Borostyán Étterembe, ahol az étlpon rögtön szemet szúrt a "Bükki gazdagleves" tétel. Megkérdeztem a pincért, hogy mit is rejt az elnevezés, aki közölte, hogy ez egy szurokfüves, tejfölös borjúraguleves (már ezen a ponton tetszett a dolog), amibe velő és főtt tojás is kerül (végképp tetszett!
). Nagy leveskedvelő vagyok, de ilyenről még csak nem is hallottam. Természetesen ki kellett próbálnom és egy egészen nagyszerű levesélménnyel lettem gazdagabb. :))) Második fogásnak vörösboros, borókás szarvaspörköltet választottam juhtúrós sztrapacska körettel. Hegyvidéken bátran rendelek vadhúst, még sosem csalódtam - most sem. Kiváló választás volt ez is. Csak ajánlani tudom a Borostyánt!
Egy másik éttermet kerestünk a közelben, ami bezárt. Ló nincs, szamár is jó alapon a zuhogó esőben idetévedtünk. Minden elismerés és csodálat! Figyelmes kiszolgálás,ízletes, finom ételek. Az adagok nagyobb étkűek számára is óriásiak, baráti áron. Sokszínű a kínálata, de az erdei gombalevest nem szabad senkinek sem kihagynia és ha épp frissen sült ki a csülök, azt sem. Kiváló étterem, bárki arra jár, térjen be ide!
Véletlenül tévedtünk be az étterembe, de nem bántuk meg. Utólag sajnálom, hogy kizárólag csak levest fogyasztottunk. A vargányakrémleves és a tárkonyos vadraguleves egyaránt fenomenális volt. A kiszolgálás tökéletes volt. Mi januárban, elég hideg időben jártunk itt.
Az étteremben sem volt éppen hőség, de a pincér kedvesen egyből a cserépkályha melletti asztalhoz ültetett, rendkívül figyelmes volt velünk. A mosdó egész tiszta volt, de zavaró volt, hogy januárban is csak jéghideg víz folyt a csapból. Mindenkinek ajánlom ezt az éttermet!
A kis település főutcáján elhelyezkedő Borostyán étterem amolyan igazi kockás abroszos, magyaros konyhával rendelkezik. Az ételek finomak, választékos az étlap. Az adag rengeteg, mi a képen látható két személyes tálat kértük, de alig bírtuk megenni. Gyors kiszolgálás, Szép kártyás, bankkártyás fizetés, Erzsébet utalványt is elfogadnak a készpénz mellett.
Ottjártunkkor az étteremben gyermek táborozók is étkeztek, a kerthelyiségben is alig volt szabad hely, de nem kellett sokat várni a kiszolgálásra. Szívesen ajánlom mindenkinek.