Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi Múzeum Cák bemutatkozása
A többségükben múlt század elején épült borospincék egysejtűek, földes padozatúak, ollóágas, szelemenes tetőszerkezetűek, zsúpfedelesek. Elől csonkakontyosak, nyitott orommal, hátul lekontyoltak. Néhány pince szőlészeti - borászati eszközökkel berendezett, köztük oldalorsós, kőhúzós és középorsós szőlőpréssel.
Ma, hogy odakeveredtem a cáki pincesorhoz, hát, nézem ám, hogy írtam ide én - szerintem - már egy-két értékelést, de se kép, se hang. . . azaz se szó. Pedig, ha rákeresek Ugor fotói között, és megnézem Cáknál, ott van, fent vannak a korábbi képeim, itt meg semmi sincs belőlük. Nem baj, akadt már ilyen máskor is, de ha már ma itt vagyok, csak megemlítem megint.
. . szóval, ezek szerint nem derül ki, hogy mit írtam korábban a helyről, megtippelem ma egy négyesre. Egy kicsit megkopott az újdonság varázsa, gondolom, társaságfüggő is a dolog, meg attól is függ, hogy hányan vannak még ott rajtad kívül mások. Befolyásol, mit tagadjam. . . rémlik, hogy régen volt itt egy nagylány, meg vele valami segítője is, ő próbált rendet tartani a rakoncátlan turisták között, most senkit nem láttam a "hivatal" részéről, szabad ki-be járás volt az egész, Az egyik alapprobléma tovább él, hogy nincs hol parkolni, egy autónyi széles az út, nincs hol megállni, mert egy meredek lejtő a domboldal. Még 100 méterrel arrébb sem lehet kényelmesen megállni. Talán valami figyelmeztetés, hogy tedd le az úton valahol aztán sétálj fel, segíteni. Egyébként nagyon szép a környék, hangulatos hely, aki arra jár ne hagyja ki semmiképp!