A Morina pékség három év után ismét utamba esett. Ahogy néztem a választékot, azon tűnődtem, hogy ezeket az albán pékségeket mintha stencillel húzták volna le, éppen úgy, mint a kínai büféket. Három éve még arra panaszkodtam, hogy nem látom meg igazán, mi az albán pékség, hát a tapasztalat meghozta a beazonosítási rutint.
Az emlékezetes kenyérlángos 390 forint lett volna szeletenként, őszintén szólva sokallottam, vettem inkább egy muffint, ami átlagosnak bizonyult, viszont a fiam örvendett neki itthon. 210 ft volt. 3 pont
Cegléd sem maradt albán pékség nélkül, nem is egy akad belőlük a városban. Hogy ők egy közös tulajdonosi körbe tartoznak-e, azt nem tudom, a név minden esetre eltérő, az nem utal összefonódásra. A termékek meg éppen ugyanolyanok, mint az országban már több száz helyen kapható cuccaik.
A jól hangzó kiírásokból a "helyben sütött" mondjuk igaz, de a "friss, ropogós" sajnos egyáltalán nem. Az meg elég nagy kár, mert én kifliben, kenyérben is a kívül ropogósat és belül puhát kedvelem. Ami itt kapható, nos az nem ilyen. Műízű, szivacsos, gyorsan eltelít, kissé felfúj, de jóllakottságot nem okoz, az egészséges alapanyagokról meg már nem is beszélek. Cserébe olcsó. Itt igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Igaz ez a kenyérre is. Itt magyar alkalmazott volt, egy hölgy személyében.
A Morina pékség egyike a kevéssé egyedi típuspékségeknek, azt hiszem ez az a tipikus albán hely, bár nekem még nincs erre igazán orrom s nem ismerem a tulajdonosi háttér-struktúrákat. Sok sajtos-virslis ilyen-olyan ebédhelyettesítő olcsó cuccot árulnak.
Ennek jegyében kértem egy kenyérlángost, ekkora gigantikus szeletet sehol nem láttam még, jó vastag is volt, ami végső soron kenyérlángos esetében nem hátrány, nem pizza ez, nem kell a két műfajt összekeverni. A nagyját itthon ettünk meg, felmelegítve másnap, nagyon finom volt. 340-ftért az ára is rendben találtatott. Albán, nem albán, nem adhatok négy pontnál kevesebbet. Persze többet sem, mert akkor mennyit kap a Ludwig-Mentesi cég, mely e műfajban (értsd kávézó-pékség) abszolút egyértelműen a legjobbak között van s akkor nem szóltam még a Pékműhely-ButterBrothers-Artizán vonalról.