Mihail Kolodko (Kolodkó Mihály) ukrán-magyar szobrászművész, aki apró szobrairől ismert, melyekkel számtalan helyen találkozhatunk országszerte. Az egykori Sóútra emlékeztet a Csengerben elhelyezett miniszobra.
Ugor felhasználó értékelései között 53 esetben találjuk a Kolodko kifejezést, ha rákeresünk. De ez csak máig volt így, mert lemostam egy gyalázatot, bevadásztam magamnak egy újabb sókereskedőt Csengeren, de távol vagyunk még a gyűjtemény teljességétől. A híres sóút mentén vannak a szobrok a Nyírségben, meg a határon túl is, a Kárpátalján.
. . a nyírbátori, nagykállói már megvolt, most felsorakozott melléjük a csengeri is, de mindennek története van. Kérdezem a tiszteletes urat a református templomban, hogy ugyan hol találom, tudom, itt van a környéken. Mutatott egy irányt, de én a biztonság kedvéért meginterjúvoltam két sarokkal arrébb egy botokkal járó, nyilván idősb helybélit, aki döbbenten mondta, hogy ilyen nevű szobrászról még csak nem is hallott és ilyen szobor biztosan nincs a környéken. De aztán 50 méterrel arrább mégis ott volt. Örömmel lefotóztam párszor, ki tudja, hátha ezt is ellopják, mint a nyírbátorival tették, jobb addig megőrizni, legalább képen az utókornak, amíg még megvan!